Kortkolom economie

AFM waarschuwt voor complexe trackers

Amsterdam. Beurstoezichthouder AFM vindt dat de informatie over bepaalde complexe financiële producten tekortschiet. Uit een onderzoek van de de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat bepaalde categorieën indextrackers, beleggingsproducten die automatisch een bepaalde index volgen, inmiddels zo ingewikkeld zijn dat de informatie daarover voor particuliere beleggers ontoereikend is. De AFM verwacht „dat er alleen indextrackers aan consumenten worden aangeboden die voor deze doelgroep begrijpelijk zijn”. In de meest eenvoudige vorm is een tracker een goedkope en eenvoudige manier om te beleggen in bijvoorbeeld de AEX-index. (NRC)

Winst Menzis stijgt naar bijna 44 miljoen

Amsterdam. Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar meer omzet weten te boeken en meer winst gemaakt dan het jaar ervoor. De omzet was ruim vijf miljard euro, terwijl in 2010 iets minder dan vijf miljard euro werd omgezet. Vorig jaar werd 43,8 miljoen euro winst gemaakt. Het jaar ervoor was dat nog dertien miljoen euro. De winst is toegevoegd aan de reserves, meldt Menzis vandaag in zijn jaarverslag. De verzekeraar begon vorig jaar met het selectief inkopen van zorg. Niet alle zorg in alle ziekenhuizen wordt meer vergoed. Menzis zegt te selecteren op kwaliteit en kosten. (Novum)

Lonen KLM-personeel langdurig bevroren

Rotterdam. Werknemers van KLM hoeven de komende jaren niet te rekenen op meer salaris vanwege verdere bezuinigingsmaatregelen bij de luchtvaartmaatschappij. Ook moeten er vrije dagen worden ingeleverd. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag. Het was al bekend dat de lonen in 2012 bij Air France en in 2013 bij KLM worden bevroren. (Novum/ABM FN)