Kortkolom cultuur

Paulien Oltheten wint Dutch Doc Award

Rotterdam. Paulien Oltheten (1982) wint de Dutch Doc Award voor documentaire fotografie. Oltheten kreeg de grootste fotoprijs van Nederland voor haar project Photos from Japan and my archive. De jury noemde Oltheten een „geboren observator en intelligent verteller”. Andere genomineerden waren Carel van Hees, Bertien van Manen, Anouk Kruithof, Milou Abel en Sarah Carlier. Tot 11 juni is het werk van alle genomineerden nog in het Tropenmuseum in Amsterdam te zien. Tweede Kamerlid voor de PvdA en hobbyfotograaf Ronald Plasterk reikte de prijs daar woensdag uit. Aan de Dutch Doc Award is een bedrag van 20.000 euro verbonden. (NRC)

Schrijver Philip Roth krijgt Asturiasprijs

MADRID. De Amerikaanse schrijver Philip Roth heeft woensdag de Spaanse Prins van Asturiasprijs voor Literatuur gekregen voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse literatuur. Volgens de stichting Prins van Asturias, genoemd naar de Spaanse kroonprins Felipe, maakt Roths narratieve werk deel uit van „de grote Amerikaanse roman, in de traditie van Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Bellow en Malamud”. Elk jaar reikt de stichting Prins van Asturias acht prijzen uit in disciplines als literatuur, kunst, mensenrechten, wetenschap en sport. Winnaars krijgen 50.000 euro en een sculptuur van Joan Miró. In de categorie literatuur wonnen de laatste jaren schrijvers als Paul Auster, Amos Oz en Margaret Atwood. Vorig jaar nam zanger en liedjesschrijver Leonard Cohen de prijs in ontvangst. (Novum)