Kortkolom buitenland

Koeweiti krijgt 10 jaar cel voor tweets

Rotterdam. Een Koeweitse man is tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens kritiek op de koningen van Saoedi-Arabië en Bahrein en belediging van de profeet Mohammed op Twitter. Volgens Human Rights Watch is het vonnis tegen de 26-jarige Hamad al-Naqi een schending van de internationale mensenrechtennormen. Al-Naqi stelde dat een ander zich voor hem had uitgegeven. Hij gaat in beroep. Human Rights Watch stelde vandaag dat het vonnis is bedoeld om andere burgers ervan te weerhouden hun vrijheid van meningsuiting uit te oefenen. (NRC)

850 woningen erbij in joodse nederzettingen

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft gisteren aangekondigd 850 nieuwe woningen te gaan bouwen in joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De nieuwe huizen in de Westelijke Jordaanoever vormen een poging om kolonisten te paaien die woedend zijn over het voornemen om, in opdracht van het Hooggerechtshof, vijf appartementsgebouwen in de illegale buitenpost Ulpana te slopen. De Palestijnen en de Verenigde Staten veroordeelden de aangekondigde bouw. (AFP, AP)

‘LRA heeft zeshonderd kinderen ontvoerd’

New York. Het Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony heeft de afgelopen twee jaar zeker 591 kinderen, onder wie 268 meisjes, ontvoerd in Congo, de Centraal Afrikaanse Repubkliek en Zuid-Soedan. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren gezegd. Veel kinderen worden gedwongen om familieleden te vermoorden, zei Radhika Coomaraswamy, de speciale VN-gezant voor kinderen en conflict. Pogingen om Kony te arresteren zijn opgevoerd sinds de film Kony2012 in maart werd uitgebracht. Die is inmiddels ruim 100 miljoen keer is bekeken. (AFP)

Griekse neo-nazi vecht live op tv met criticus

Athene. Het parket in Athene heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ilias Kasidiaris, parlementslid voor de neonazistische partij Gouden Dageraad, nadat hij gisteren in een tv-programma de communistische afgevaardigde Liana Kanelli klappen had verkocht. Zijn optreden heeft geleid tot een rel in Griekenland, waar op 17 juni opnieuw verkiezingen worden gehouden. Bij de verkiezingen op 6 mei kreeg Gouden Dageraad 6,9 procent van de stemmen. Volgens peilingen zou de partij, die fel tegen immigranten is, de kiesdrempel van drie procent opnieuw halen. (AFP)

Christina Fernandez spaart verder in pesos

Buenos Aires. De Argentijnse president Christina Fernandez Kirchner zet haar spaartegoeden om van Amerikaanse dollars naar pesos. Ze wil dat haar ministers hetzelfde doen, en een voorbeeld stellen aan de Argentijnen. Dat maakte ze vanmorgen bekend. In een poging kapitaalvlucht die gaande is, te stoppen, stelde Kirchner recent restricties in voor bedrijven. (AP)