Kijken: drie keer Kevin Spacey, drie verschillende korte films

Voor filmmakers in de dop was het een grote kans: de internationale korte film competitie, opgezet door acteur Kevin Spacey en zijn productiebedrijf. Drie winnaars – uit de VS, Zuid-Afrika en Rusland – zagen hun script werkelijkheid worden, met niemand minder dan Spacey zelf in de hoofdrol. Het winnende resultaat is deze week online gezet.

Voor filmmakers in de dop was het een grote kans: de internationale korte film competitie, opgezet door acteur Kevin Spacey en zijn productiebedrijf. Drie winnaars - uit de VS, Zuid-Afrika en Rusland - zagen hun script werkelijkheid worden, met niemand minder dan Spacey zelf in de hoofdrol. Het winnende resultaat is deze week online gezet.

De Jameson First Shot is bedoeld om nieuwe filmmakers de kans te geven om door te breken. Deelnemers konden een script van maximaal zeven pagina’s lang insturen, meervoudig Acadamy Award winnaar Kevin Spacey (bekend van onder meer American Beauty) en producent Dana Brunetti (The Social Network) oordeelden welke kandidaten door waren naar de volgende ronde. Vervolgens moesten ze hun regie-kwaliteiten laten zien door een scène op te nemen.

Uiteindelijk werden er drie winnaars uitgekozen - The Ventriloquist van Benjamin Leavitt, heeft de eerste prijs in de wacht gesleept. Zijn ongewone korte film gaat over de afhankelijke relatie tussen een man en zijn houten pop. Op YouTube wordt druk gediscussieerd over de betekenis van het (open) einde.

De Russische Aleksey Nuzhny werd nummer twee, met de film Envelope, over een postzegelverzamelaar wiens hobby hem in een vreemde situatie brengt:

Allan Shelley uit Kaapstad, Zuid-Afrika, won de derde prijs met zijn korte film over een overwerkte tandarts. Zie hier Spirit of a Denture:

    • Mirjam Remie