Juncker: eurozone klaar om Spaanse bankensector te helpen

Een dakloze slaapt in het portiek van een bank. Deze week gaf Spanje voor het eerst openlijk aan financiële hulp te willen.
Een dakloze slaapt in het portiek van een bank. Deze week gaf Spanje voor het eerst openlijk aan financiële hulp te willen. Foto AP / Paul White

De eurozone staat klaar om de Spaanse bankensector te helpen, mocht Madrid een dergelijk verzoek doen. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de zeventien eurolanden, vandaag in Brussel. Hij wilde niet ingaan op een eventuele timing van hulp of de hoogte van het bedrag.

De opmerking van Juncker komt kort nadat Spanje voor het eerst aangaf internationale noodleningen te willen. Minister Montoro van Financiën zei deze week “dat Europa de sleutel mede in handen heeft” en “dat de markten de deur voor Spanje gesloten houden”. Premier Mariano Rajoy pleitte er bij Europese leiders voor om “hen die in moeilijkheid verkeren te helpen”.

‘Herkapitalisatie kan honderd miljard euro kosten’

Kredietbeoordelaar Fitch sprak zich vandaag uit over een herkapitalisatie van de bankensector van het noodlijdende land: daarvoor zou tussen de vijftig en honderd miljard euro nodig zijn. Omdat beleggers weinig zin hebben om banken van kapitaal te voorzien, moet het geld van overheden komen. Daardoor zal de staatsschuld nog verder oplopen.

Spanje zinspeelt al weken op een herkapitalisatie van zijn wankele banken door Europa, maar tegelijkertijd wordt gevreesd voor een redding waarbij het land onder curatele komt te staan, zoals bij Griekenland het geval is. Maar de ECB is juist niet happig op hulp aan het noodlijdende land, schrijft redacteur Melle Garschagen vandaag in NRC Handelsblad:

“De ECB toonde zich weinig bereidwillig Spanje tegemoet te komen. De Spaanse regering wil steun van zwakke banken en steun op de obligatiemarkt, maar is vooralsnog niet bereid naar het Europese noodfonds te stappen, uit vrees controle over hervormingen en bezuinigingen te verliezen. Zakenkrant Financial Times berichtte vanochtend dat er in Brussel plannen gesmeed worden om Spanje financieel wel te helpen, maar slechts ‘beperkte conditionaliteit’ te eisen. Dat betekent dat de Spaanse regering niet onder curatele komt te staan zoals in Griekenland, Portugal en Ierland wel is gebeurd.”

Fitch verlaagt kredietstatus met drie punten

Daarnaast verlaagde Fitch de status van het land van A naar BBB en beoordeelde het vooruitzicht als negatief. Dat komt door de aanhoudende eurocrisis en het verhoogde risico op meer verlagingen van de kredietstatus, aldus de kredietbeoordelaar.

Spanje zit in een diepe recessie. Het land heeft te kampen met een bankencrisis, een groot begrotingstekort, een sterk verhoogde rente op de tienjarige staatsobligaties en het hoogste werkloosheidspercentage van alle rijke landen.

    • Mirjam Remie