Joris Mathijsen speelt niet tegen Denemarken

Het Nederlands elftal kan zaterdag tegen Denemarken hoogstwaarschijnlijk niet beschikken over Joris Mathijsen. Bondscoach Bert van Marwijk schat de kans dat de centrale verdediger de eerste wedstrijd op het EK mist op tachtig procent. Mathijsen kampt met een hamstringblessure. Van Marwijk gaf gisteren aan voor de wedstrijd tegen Denemarken eigenlijk al een streep door de naam van Mathijsen te hebben gezet, maar hij blijft hoop houden. De kans bestaat dat Mathijsen het hele EK niet in actie komt. Van Marwijk overweegt een vervanger voor de verdediger op te roepen. Daarvoor zouden met name spelers van Jong Oranje in aanmerking komen, omdat zij deze week nog een interland speelden en dus fit zijn. Van Marwijk moet dit wel uiterlijk morgen beslissen.

De Sloveense scheidsrechter Damir Skomina fluit zaterdag het eerste duel van Oranje tegen Denemarken. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Primoz Arhar en Matej Zunic. De 35-jarige Skomina floot eerder dit seizoen het Europa-League duel tussen Manchester United en Ajax.

Het Nederlands elftal wordt niet gehuldigd bij een tweede plaats op het EK voetbal. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gisteren bevestigd, meldt de NOS. Twee jaar geleden werd Oranje nog wel gehuldigd in Amsterdam na een tweede plaats op het WK, maar volgens Van der Laan is die prestatie specialer dan een tweede plaats op het EK. Als Oranje de titel wint, volgt er wel een huldiging. Die vindt dan plaats op maandag 2 juli, een dag na de finale in Kiev.

Het Nederlands elftal handhaaft zich kort voor het EK op de vierde plaats op de wereldranglijst. De tegenstanders van Oranje in Polen en Oekraïne staan ook in de top-10. Duitsland leverde een plaatsje in en staat nu derde. Denemarken steeg naar de negende positie, Portugal bezet de tiende plaats. Regerend Europees en wereldkampioen Spanje blijft de FIFA-lijst aanvoeren, vóór Uruguay.

Oekraïne heeft kort voor het begin van het EK maar liefst tien spelers die ziek zijn. De voetballers kampen met een voedselvergiftiging. De grootste zorg gaat uit naar sterspeler Anatoliy Tymoshchuk. Het is onzeker of hij maandag fit is voor het eerste groepsduel tegen Zweden. De Oekraïners hadden de oefeninterland dinsdag tegen Turkije bijna afgezegd, omdat spelers zich misselijk voelden. Ze hebben het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een trainingskamp in Duitsland.

De Deense voetbalbond heeft de nationale ploeg een hoge premie in het vooruitzicht gesteld. De Denen krijgen bij winst van het EK ruim 400.000 euro per speler. De Duitsers ontvangen bij toernooiwinst 300.000 euro per speler. Hoeveel de spelers van het Nederlands elftal ontvangen voor winst van het EK is niet bekend. De KNVB doet hier geen uitspraken over. Naar verluidt lag het bedrag twee jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika rond de 300.000 euro per speler.