John Lydon jengelt en krijst in topvorm

popPIL. This Is Pil ***

John Lydons hart ligt niet bij The Sex Pistols. Zijn grote liefde is de band die hij na The Sex Pistols oprichtte en in 2009 nieuw leven in blies: Public Image Ltd, ofwel PIL. Met de nieuwe versie van PIL – met drummer Bruce Smith, ooit bekend van The Pop Group, en Lu Edmonds, ooit gitarist van The Damned – maakte hij nu This Is PIL, een cd die laat horen dat hij weer plezier heeft in zingen en musiceren. Hoe hij met gemeen stemgeluid de onzintekst van Lollipop Opera in de microfoon jengelt, hoe hij bezwerend krijst in openingsstatement This Is PIL, en balkt in Deeper Water – dat is Lydon in topvorm. Zijn begeleiders spelen gelukkig niet de doorsnee rock die eerdere PIL-incarnaties de das om deed. Smith en Edmonds passen bij Lydons nonconformistische aanpak: met losse reggae-achtige drumritmes, en uiteenlopende gitaarstijlen, puntig solerend of kringelend repetitief. De nummers – Fool, I Must Be Dreaming – zijn losjes opgebouwd, en lijken op improvisaties. Mooi strak en daardoor spannend zijn Deeper Water en One Drop. En het is ontroerend dat de 56-jarige ex-punk de noodzaak voelt om ons te laten weten: „I am human” (in Human).

    • Hester Carvalho