Italiaanse Errani eerste finaliste op Roland Garros

Blijdschap bij Sara Errani na het winnende punt in de halve finale tegen Stosur.
Blijdschap bij Sara Errani na het winnende punt in de halve finale tegen Stosur. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De Italiaanse tennisster Sara Errani staat in de finale van Roland Garros. Ze versloeg vandaag Samantha Stosur met 7-6, 1-6, 6-3. Het is voor het eerst dat ze de finale van een Grand Slam haalt.

Voor de 25-jarige Errani, die als 21e geplaatst is in Parijs, is de finale niet de eerste primeur. Verder dan de tweede ronde kwam ze zelfs tot nu toe nog nooit op Roland Garros.

Errani hoefde niet eens spectaculair te spelen om de finale te bereiken, zo schrijft Novum. Ze leunde op haar solide service, getuige een eerste servicepercentage van 86 procent, en maakte veel minder onnodige fouten dan haar Australische tegenstandster (twintig tegenover 42). Dat Stosur veel meer winners maakte (56 tegenover 21) deerde Errani niet.

Stosur stond in 2010 al in de finale van Roland Garros, die toen verloren ging tegen Francesca Schiavone, maar die ervaring hielp haar niet. De winnares van de US Open speelde weliswaar prima in de tweede set, maar in de derde begon de foutenlast weer op te lopen. Een 3-0 achterstand poetste ze nog weg, een nieuwe break tegen op 4-3 werd haar alsnog fataal.

De tegenstandster van Errani in de finale is nog niet bekend. Die moet komen uit de partij tussen Maria Sharapova (2) en Petra Kvitova (4). De vrouwenfinale van Roland Garros wordt zaterdag gespeeld.

    • Peter Zantingh