internationaal

venues Frideriacianum / dOCUMENTA 13 / Kassel / 2012, Photo © Nils Klinger
venues Frideriacianum / dOCUMENTA 13 / Kassel / 2012, Photo © Nils Klinger

Documenta

Op een van de belangrijkste kunstfestivals ter wereld, in het Duitse Kassel, is werk te zien van 155 kunstenaars uit 55 landen. De tentoonstelling duurt zoals gewoonlijk honderd dagen.

9 juni t/m 16 September, Kassel. Duitsland. d13.documenta.de

Affichefestival Chaumont

Op het Poster and Graphic Design Festival in het Franse Chaumont is het resultaat te zien van de internationale affichewedstrijd die het festival ieder jaar organiseert.

T/m 10 juni. Chaumont, Frankrijk. www.cig-chaumont.com

Toren van Babel

Babel is een expositie van hedendaagse kunst over de Toren van Babel in het Palais des Beaux Arts in Lille. De expositie laat zien hoe de beroemde architecturale allegorie nog steeds een inspiratie vormt voor talrijke beeldende kunstenaars en fotografen.

8 jun t/m 14 jan 2013, Lille. www.pba-lille.fr

Hultsfred

Met meer dan 30.000 bezoekers is het Hultsfred Festival het grootste rockfestival van Zweden. Bezoekers van het festival kunnen kamperen op Hultsfreds Camping of de akkers hier omheen. Tijdens deze editie zijn er optredens van onder andere The Eagles of Death Metal, The Vaccines, Kasabian en Slash.

14 t/m 16 juni, Hultsfred, Zweden. www.hultsfredfestivalen.se

Edward Kienholz

In 1972 leverde Amerikaanse beeldhouwer Edward Kienholz (1927 - 1994) een kritisch commentaar op de rassendiscriminatie in zijn werk Five Car Stud, op de Documenta 5. Het werk, een grote installatie over blanke racistische aanvallen op zwarten, werd overgenomen door een Japans museum en is sinds die tijd niet meer teruggekomen. Nu organiseert het Louisiana Museum in Denemarken, dat Kienholz in zijn collectie heeft, een tentoonstelling met het werk. T/m 21 okt. Louisiana Museum, Humlebæk Denemarken, www.louisiana.dk