Inflatie op het laagste niveau in een jaar

De inflatie is in mei gedaald naar 2,1 procent, het laagste percentage in meer dan een jaar. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling is vooral het gevolg van de lagere benzineprijzen. In mei kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,75 euro. In april was de literprijs nog 1,81 euro.

In april waren de prijzen voor consumentengoederen nog gemiddeld 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. Naast daling van de benzineprijs werd de inflatie ook gedrukt door de lagere prijzen van producten als schoonheidsartikelen en kleding.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 2,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in april. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone met 0,2 procentpunt naar 2,4 procent. Voor de vijfde maand op rij ligt de inflatie in Nederland boven de inflatie in de eurozone.

Het Centraal Planbureau voorspelt voor dit jaar een inflatie van 1,8 procent, die via 2 procent (2014) stijgt tot 2,3 procent in 2015.