Henk Krol en zijn plaaggeesten

Wat is de overeenkomst tussen André Rieu, Europarlementariër Ermin Bozkurt (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) en ex-politicus Rita Verdonk? Ze werden door Henk Krol in één adem genoemd als mensen die hem feliciteerden met zijn aanstaande benoeming tot lijsttrekker van ouderenpartij 50Plus. Krol geniet brede steun, wilde hij dinsdag maar zeggen in EenVandaag (Tros). In dezelfde uitzending werd daar twijfel over gezaaid met een felheid en snelheid die we in de Nederlandse politiek nog niet vaak zijn tegengekomen.

Twee karaktermoordenaars werden aangekondigd als vooraanstaande vertegenwoordigers van de Nederlandse homowereld. Bram Heerink, oprichter van de website Gay.nl, vond dat Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant zeker „zijn punten mag krijgen”, maar noemde hem ook „een onbetrouwbare man die anderen het succes niet gunt” [...] „In zijn schaduw zal alles sterven”. Oud-medestrijder, oud-VVD’er en „politiek strateeg” Ed Sinke noemde Krol „een rancuneuze zakenman”. Sinke? Jawel, de campagneleider van Rita Verdonk, die háár beschuldigde van karaktermoord toen ze zei dat hij er met de kas vandoor was. Hun later deels bijgelegde conflict vormde de doodsteek voor Trots op Nederland. Volgens Sinke begon Krol met modder te gooien toen hij gepasseerd werd voor het bestuur van de Gay Games. Krol daagt zijn beschuldigers uit: een sollicitatiebrief van zijn hand „zullen ze niet kunnen vinden!”

Getuige nummer drie is emeritus hoogleraar Kees de Lange, net uit 50Plus gestapt wegens de vermeende machtswellust van Krol en oprichter Jan Nagel. De Lange behield zijn zetel in de Eerste Kamer voor de Onafhankelijk Senaatsfractie (OSF), op onnavolgbare wijze verkregen als satelliet van 50Plus.

Krol wil best toegeven dat hij vroeger een ijdeltuit was. „Maar als je zoals ik tien jaar geleden tegen kanker aan bent gelopen, heb je zo’n podium niet meer nodig.” Voor de media in komkommertijd valt er nog een hoop eer te behalen aan dit festival van loze argumenten en dubieuze voorvechters van politieke integriteit. Nagel meent dat zijn partij kans maakt op zeven zetels. Zelfs als Krol zijn naam weet te zuiveren, lijkt die kans niet zo groot meer.

    • Hans Beerekamp