Gouden roeicoach Mijnders terug bij Holland Acht

René Mijnders neemt twee maanden voor de Olympische Spelen de coaching van de Holland Acht over van Antonio Maurogiovanni. „We wilden niet doormodderen.”

De roeiers van de Holland Acht zijn minder dan twee maanden voor de Olympische Spelen van coach veranderd. De Nederlandse roeibond KNRB besloot gisteren dat de Italiaan Antonio Maurogiovanni moet plaatsmaken. Technisch directeur René Mijnders neemt zijn taken over.

De Holland Acht eindigde als derde bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, in Belgrado. Vorige maand werd het vlaggenschip van de roeibond bij de tweede test, in Luzern, teleurstellend vierde. De roeiers spraken daarna hun onvrede uit over de werkwijze van Maurogiovanni. De Italiaan werd toen al bijgestaan door Mijnders, die na overleg met chef de mission Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF besloot in te grijpen.

Mijnders geldt als specialist in de training van achten en was in 1996 coach van de Holland Acht bij de Olympische Spelen van Atlanta (goud) en vier jaar geleden van de vrouwenacht in Peking (zilver).

Wat maakte de relatie tussen Maurogiovanni en de roeiers onmogelijk?

René Mijnders: „We wilden niet langer doormodderen. Het houdt op als de roeiers het gevoel hebben dat ze niet de goede kant op varen, dat het op deze manier niet lukt, dat ze nieuwe impulsen nodig hebben. De samenwerking was simpelweg niet meer optimaal. Het is heel vervelend, maar de situatie is even niet anders. Antonio blijft bij de bond, maar niet als coach van de acht.”

Wat moet anders in de training van de Holland Acht?

„We moeten nu de roeiers bundelen tot één ploeg. We zitten vier seconden achter de gouden medaille, dat is een stevig gat. Ik denk dat we fysiek en mentaal nog kleine stappen kunnen maken, maar de grote winst is te halen in efficiency. We moeten met een betere techniek een hoger rendement halen.”

Dit is een heel mondige selectie. Wat valt de roeiers te verwijten?

„Dit is niet een makkelijke groep, maar misschien karakteriseert dat wel de toppers. Ze zijn ervaren en intelligent. Het is ook gezond om niet altijd op één lijn te zitten. Maar het moet niet op een discussieclubje lijken. Dat is misschien te veel gebeurd. Het betekent dat deze ploeg nog iets mist, maar ook dat er echt iets aan de hand was. We moeten hun eigen inbreng kanaliseren, zonder dat het een oeverloos debat wordt. Dat besef is er nu ook.”

Van wie kwam het initiatief u voor de roeiers te zetten?

„Het hele jaar wordt er al aan me getrokken, niet alleen vanuit de Holland Acht. Ik wilde me als technisch directeur sowieso al meer met de coaching van de olympische boten bezighouden. Dat kan nu ook, in aanloop naar de Spelen. Maar ik blijf me vergissen in de tijd die sommige van mijn werkzaamheden van mijn functie kosten. Ik had gedacht dat het makkelijker zou zijn.”

Wat is het risico van een late wisseling in de begeleiding?

„De aanloop naar het vertrek van een coach is altijd tumultueus. De gebeurtenissen hebben energie gekost. Een aantal roeiers heeft daar echt onder te lijden gehad. Maar ik zie deze groep niet voor eerst en heb ook prima met Antonio samengewerkt. We moeten het goede niet overboord gooien. Het risico is volgens mij beperkt. Misschien geeft dit wel de juiste impuls.”

Vier jaar geleden moest Jan Klerks ook twee maanden voor de Spelen plaatsmaken als coach van de Holland Acht voor de Australiër Dave McGowan. De boot werd vierde in Peking.

„Ik zie ook wel wat paralellen, maar wil nu vooral vooruitkijken. Laat dit het keerpunt zijn richting Londen.”