Forse internationale kritiek op Syrië na nieuw bloedbad

Caption: In this citizen journalism image provided by Edlib News Network ENN, anti-Syrian regime protesters chant slogans and hold a banner in Arabic that reads, "Al-Qubair massacre challenges the world's humanity," during a protest against the massacre of Mazraat al-Qubair, in the northern village of Hass, in Idlib province, Syria, Thursday June 7, 2012. Syria on Thursday denied as "absolutely baseless" claims by opposition groups about a new massacre in the central Hama province in which government forces allegedly killed dozens of people, including women and children. (AP Photo/Edlib News Network ENN) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Een demonstratie in het noordelijke Hass tegen het bloedbad in Al-Qubayr. Op het spandoek staat: 'het bloedbad in Al-Qubayr daagt de menselijkheid uit'. Foto AP / EEN

Naar aanleiding van het nieuwe bloedbad bij de Syrische stad Hama hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië opnieuw forse kritiek geuit op het regime van president Bashar al-Assad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep Assad op af te treden en het land te verlaten, meldt persbureau Reuters. De Britse premier David Cameron benadrukte dat het tijd wordt voor een gezamelijk optreden van de internationale gemeenschap. Tot nu toe blokkeren China en Rusland verregaande veroordelingen van Syrië door de VN-Veiligheidsraad.

Cameron zei tegenover persbureau AP, dat als het nieuws van het bloedbad in Al-Qubayr klopt, dit weer een bewijs is van het failliet van het Syrische gezag. Op dit moment krijgen de VN-waarnemers die in Syrië moeten toezien op de uitvoering van het vredesplan geen toegang tot Al-Qubayr, volgens Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom zou dit overigens voor de eerste keer zijn dat dit gebeurt.

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Als de VN-waarnemers inderdaad worden tegengehouden, dan is dat bij mijn weten voor het 1st en dus een nieuwe, zorgwekkende ontwikkeling.

Rusland leek vanmiddag een kleine stap te nemen in het distantiëren van het Syrische regime. Een Russische diplomaat liet tegenover Reuters weten dat het een vredesplan zou ondersteunen gebaseerd op dat van de Jemenitische machtsoverdracht, mits het Syrische volk achter die beslissing staat. De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, stapte begin dit jaar op in ruil voor immuniteit.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde in navolging van de VS en Groot-Brittannië het “barbaarse” bloedbad in Al-Qubayr en noemde het een “provocatie” dat bedoeld is om het vredesplan van Annan te ontsporen. China greep het nieuws aan om nogmaals de strijdende partijen in Syrië op te roepen het geweld te staken, maar benadrukte ook de Chinese weerstand tegen een internationale interventie.

    • Hans Klis