film

Het Lichaam in Beeld

Museum Boerhaave presenteert vanavond en morgenavond in samenwerking met Het Leids Filmfestival het filmprogramma Het Lichaam in Beeld. Op het programma staan films waarin de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijk centraal staat. De films sluiten aan bij de tentoonstelling Het Gewichtige Lichaam. Voorafgaand aan de filmvertoningen is er een introductie op het thema van de avond. Met o.a. Fast Food Nation (2006), Hunger (2008) en Abre Los Ojos (1997). 7 en 8 juni vanaf 18.00 uur. www.museumboerhaave.nl

Snow White and the Huntsman

Snow White and the Huntsman gaat over de geboorte van een heldin. Sneeuwwitje (Kristen Stewart) transformeert van lieftallig meisje en passieve vrouw tot verlosser. Eenmaal ontsnapt uit het kasteel waar haar stiefmoeder haar gevangen hield, gaat zij samen met een jager op pad. Een queeste die achtereenvolgend door een Donker en een Betoverd Bos voert, waar zij wordt bijgestaan door de zeven dwergen. Snow White and the Huntsman is een visueel aantrekkelijke film waarin de speciale effecten pas op het einde gaan overheersen en de muziek niet té overdonderend is. De zeven dwergen, gespeeld door Britse karakteracteurs, stelen de show: ze zijn kleurrijk, hebben de leukste dialogen en worden sterk gespeeld, waardoor het bleke spel van Stewart extra opvalt.

Our Idiot Brother

Our Idiot Brother plaatst de oude hippiewaarden van de onverbeterlijke positivo Ned tegenover de 21ste-eeuwse New Age waarin vooral heel veel moet. Je moet gelukkig zijn, je moet herboren worden, je moet openstaan, etcetera. Maar veel mag niet: zo mag het zoontje van een van Neds zussen niet op karate. Manchild Ned zet daar echte vrijheid-blijheid tegenover. De innemende acteur Paul Rudd speelt hem zeer ontwapenend. Eerst lach je hem uit, dan zie je hoe wijs hij eigenlijk is.

Moonrise Kingdom

Het is 1965, de zomer dat de twaalfjarige Sam en Suzy besluiten samen van huis weg te lopen. Ze zijn verliefd. Zoals dat gaat als je twaalf bent. Onpraktisch, onschuldig en onwetend. Zij neemt al haar lievelingsboeken mee. Hij z’n kampeerspullen. En voor je het weet zit iedereen achter ze aan: de plaatselijke padvinderij, de lokale sheriff, de kinderbescherming (Tilda Swinton) en de doodongeruste ouders van Suzy (Bill Murray en Frances McDormand). Een storm dient zich aan. Calamiteiten volgen elkaar op.

The Invader

The Invader is de eerste lange speelfilm van de Belgische kunstenaar en kortfilmmaker Nicolas Provost (1969).

Als ‘invader’ Amadou na een hallucinogene, bijna sciencefictionachtige reis in Brussel arriveert, laten Provost en cameraman Frank van der Eeden ons een weinig geziene onderwereld zien. Een wereld van zetbazen en schimmige vastgoedtransacties, van een welvaart die gebouwd is met het menselijke cement van immigranten waar de maatschappij liever niet naar kijkt. Maar Amadou is een overlever die zich weigert neer te leggen bij de regels en ongeschreven wetten die er voor hem als vreemdeling gelden.