Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Filip Dewinter

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter looft een premie uit van 250 euro voor elke boerka die wordt aangeven bij de politie. Zijn organisatie ‘Steden tegen islamisering’ betaalt het bedrag uit als de politie daadwerkelijk optreedt tegen de vrouw in boerka.

250 euro

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter looft een premie uit van 250 euro voor elke boerka die wordt aangeven bij de politie. Zijn organisatie ‘Steden tegen islamisering’ betaalt het bedrag uit als de politie daadwerkelijk optreedt tegen de vrouw in boerka. ‘Het is een ludieke actie,’ benadrukt Dewinter bij een espresso. ‘Maar we hopen zo ook de economie een zetje te geven.’ De leider van Vlaams Belang neemt een slokje espresso. ‘Wie vier vrouwen in boerka aangeeft, kan een nieuwe wasmachine kopen,’ zegt hij. ‘Wie een dozijn vrouwen in boerka bij de politie meldt, kan een brommer aanschaffen.’ Dewinter denkt even na. ‘Wie veertig vrouwen aangeeft, rijdt dezelfde dag nog in een gloednieuwe auto,’ zegt hij. ‘The sky is the limit.’ Maakt hij zich geen zorgen dat ‘Steden tegen islamisering’ ten ondergaat aan de boerka’s? De leider van Vlaams-Belang knikt. ‘We moeten ons allemaal zorgen maken,’ antwoordt hij. ‘En daarom moeten mensen in opstand komen tegen islamisering.’ Dewinter drinkt zijn espresso op. ‘Het is wij of zij,’ zegt hij. ‘Maar hopelijk is het geen verloren strijd.’

    • Ernest van der Kwast