Diversen

Optredens in Vondelpark

Wat het Hyde Park betekent voor Londen en Central Park is voor New York, is het Vondelpark voor Amsterdam. Gedurende de hele zomer is er

elk weekend op vrijdagavond dans. Op zaterdagmiddag zijn jeugdvoorstellingen en jazzoptredens, en op zaterdagavond is er cabaret. De zondag is de dag van de muziek, variërend van o.a. pop, rock, tot Nederlandstalige, wereld- en klassieke muziek. Dit weekend o.a. het Nederlands Philharmonisch Orkest en Freek de Jonge.

T/m 2 september, www.openluchttheater.nl

Levende standbeelden

Het Nederlands kampioenschap levende standbeelden vindt 10 juni plaats in Valkenburg, als officiële voorronde voor het wereldkampioenschap op 29 en 30 september in Arnhem. Voor de derde keer zullen de dertig beste levende standbeelden van Nederland hun mooiste creatie aan het publiek presenteren. Een jury beoordeelt de standbeelden op inhoud, ambacht, entertainment en esthetische beleving. Ook het publiek bepaalt voor de helft wie er met de prijzen vandoor gaat.

10 juni, 13.00-17.00 uur, Centrum Valkenburg aan de Geul, www.kevinrouwette.nl

Herrie om de herdenking

Aan het rumoer ronde de 4-meiherdenking komt geen einde, want ook dit jaar leidden oude vragen tot nieuwe controverses: waarom herdenken we op 4 mei niet louter de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog? Waarom mogen Duitsers niet bij de plechtigheden aanwezig zijn? En waarom leidt een initiatief om langs de graven van Duitse soldaten te lopen tot nationale ophef? Publiciste Elma Drayer leidt een debat in de Rode Hoed met veel van de hoofdrolspelers in de editie 2012: journalist Ewoud Sanders (NRC), politicoloog David Barnauw (NIOD), Dennis Pekel (vliegtuigje Vorden), Hans Blom (Verzetsmuseum), historicus Maud van de Reijt en advocaat Herman Loonstein (FJN).

12 juni, 20.00 uur, Rode Hoed Amsterdam. www.rodehoed.nl

Homo’s in Oekraïne

Nu alle ogen op Oekraïne gericht zijn voor het EK, durft de homoseksuele bevolking van het land voor het eerst publiekelijk voor haar rechten te strijden. In Kiev zou zondag 20 mei een allereerste gaypride plaatsvinden, maar het evenement werd afgelast wegens de dreiging van extremistische organisaties. Voor de documentaire Gay-K 2012 spreken de programmamakers Den Besten en Veul met homo’s die hun geaardheid niet geheim houden, discussiëren ze met bevooroordeelde Oekraïners en anti-homogroeperingen. De première van de documentaire is in De Balie in Amsterdam. Ook is er een vragenuurtje met de makers en een discussie over homoseksualiteit in de sportwereld.

14 juni, 20.00 uur, www.debalie.nl

Poëzie

Het Poetry International Festival Rotterdam is voor het 43ste jaar op rij het feestelijke podium voor poëzie uit de hele wereld.

12 t/m 17 juni, www.poetryinternationalweb.net