Deze week: één jongere in ziekenhuis opgenomen

Afgelopen week is in Nederland zeker één jongere in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. De 17-jarige had whisky gedronken, gemixt met cola. Zijn alcoholpromillage was 1,4. Ter vergelijking: het maximaal toegestane promillage voor automobilisten is 0,5. Dat komt neer op ongeveer twee glazen drank.

Op verzoek van NRC Handelsblad inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen week werden gegevens bij vijf ziekenhuizen verzameld.

De zeventienjarige jongen werd opgenomen met een lichaamstemperatuur van 35,5 graden. Het gebeurt vaker dat jongeren met een lage temperatuur worden binnengebracht. Onder de 32 graden kunnen hartritmestoornissen optreden.

De afgelopen vier weken werden bij het Reinier de Graaf Gasthuis tien andere gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren gemeld. Zij hadden – naast een alcoholvergiftiging – klachten variërend van onderkoeling, verminderd bewustzijn en een zeer lage bloeddruk, tot verwondingen als gevolg van een val van een fiets.

Het ging om acht jongens van twee meisjes tussen de veertien en zeventien jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,2 en 3,3.

Bij hoeveel glazen sprake is van een alcoholvergiftiging, hangt onder meer af van wat iemand drinkt, van de maaginhoud en het lichaamsgewicht. Bij een laag lichaamsgewicht is er minder alcohol nodig om in coma te raken. Een jongen van veertien weegt gemiddeld 52 kilo. Op de website van verslavingsinstelling Jellinek staat wat dat betekent: zeven glazen binnen twee uur zorgen bij die veertienjarige voor een alcoholpromillage van 1,98 – ruimschoots meer dan de 17-jarige jongen deze week in zijn bloed had toen hij met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde.