Defensietak Saab neemt softwarebedrijf Hitt over

Saab AB, de defensie- en beveiligingstak van het Zweedse Saab-concern, heeft een bod uitgebracht op het Nederlandse softwarebedrijf Hitt. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Saab AB biedt 6,60 euro per aandeel. Dat is 38 procent meer dan de slotkoers van gisteren. Het softwarebedrijf, dat in Apeldoorn is gevestigd, wordt gewaardeerd op 29,7 miljoen euro.

Hitt is leverancier van navigatie- en verkeersmanagementsystemen. Na de bekendmaking van de overname werd de handel in Hitt, dat een notering heeft op de Amsterdamse beurs, stilgelegd.

De houdstermaatschappij van het bedrijf en vier andere grootaandeelhouders, die samen 73,6 procent van de aandelen in handen hebben, willen die tegen de geboden prijs aanbieden, zo hebben zij al laten weten.

Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd Jansen van Hitt was de overname door Saab AB niet noodzakelijk. „Hitt is een financieel sterk bedrijf”, zegt hij. „We hebben hele goede jaren achter de rug.” Het bedrijf was niet bewust op zoek naar een fusiepartner, zegt Jansen. „Zulke dingen kruisen je pad. We opereren in dezelfde markt en kenden elkaar natuurlijk.” De portfolio’s van Hitt en Saab AB „sluiten goed op elkaar aan”, vervolgt Jansen. „Dat maakt de combinatie van deze twee bedrijven erg sterk.”

Hitt voerde al sinds vorig jaar gesprekken met Saab AB, zegt Jansen. „Het kost nog een paar maanden voor het proces helemaal is afgerond. Ik gok op september of oktober.”

Saab AB is een Zweedse vliegtuigfabrikant en producent van militaire systemen. Hitt (Holland Institute of Traffic Technology) telt 188 werknemers. Het bedrijf is zowel actief in de luchtvaart als in de scheepvaartsector en levert producten en diensten aan havens en vliegvelden in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië.