Dartel nieuw album vol met vertrouwde thema’s

Dartel nieuw album vol met vertrouwde thema’s

popPatti Smith: Banga ****

Niet wetend van de Nederlandse ophef om bangalijsten noemt Patti Smith haar elfde album Banga, naar de trouwe hond uit The Master and Marguerita van Bulgakov. Het titelnummer past in de lijn van Smiths vroegste werk op het album Horses (1975) waar ze geïmproviseerde poëzie koppelde aan stoere rock. Als dichteres toont Smith (65) niet haar meest toegankelijke gezicht, zoals nu in de langgerekte monologen Tarkovsky en Constantine’s dream waar ze hardop droomt over kunstenaars die haar inspireerden. Ook andere thema’s komen terug, zoals rouw om dierbaren. Maria Schneider en Amy Winehouse krijgen een liefdevol eerbetoon in Maria en This is the girl, stemmige liedjes op een plaat die alle kanten op dartelt maar toch telkens op zijn pootjes terechtkomt. De ode aan het avontuur Amerigo, het slaapliedje Seneca en een muzikale bijdrage van Johnny Depp maken er een bonte lappendeken van. Patti Smiths stem is er in de loop der jaren alleen maar mooier op geworden, vol compassie en levenservaring.

De Patti Smith Group speelt 7/7 in Paradiso, en 8/7 op Bospop in Weert.

    • Jan Vollaard