Dans als een zigeuner in je eigen kamer thuis

Tekening van Thé Tjong-Khing op de cover van ‘Carmen’
Tekening van Thé Tjong-Khing op de cover van ‘Carmen’

Naar een boek kun je niet luisteren en een cd kun je niet lezen – behalve als ze gemaakt zijn door Frank Groothof. Hij maakt boeken van zijn muzikale voorstellingen in theaters. Bij die boeken doet hij een cd, zodat je de voorstelling thuis met het boek op schoot kunt lezen, bekijken en luisteren, als een soort huiskameropera.

Frank Groothof maakt nieuwe versies van oude opera’s: zijn nieuwste boek is Carmen, het verhaal van de jonge soldaat José, die hopeloos verliefd wordt op de zigeunerin Carmen. Met haar glanzend zwarte haar en haar ‘felle wolvenogen’ is ze betoverend om te zien, wat wel blijkt uit de tekeningen van Thé Tjong-Khing.

José besluit om de mooie Carmen in bescherming te nemen, ook al heeft zij in een driftbui een meisje aangevallen met een mes. Het kost José zijn baan als soldaat, maar dan vlucht hij maar naar de bergen, zodat hij kan gaan wonen bij de bandietengroep waar Carmen bijhoort.

Het wordt steeds erger, tot er zelfs bloed vloeit – in opera’s gaat het er meestal niet lief aan toe. Dat is ook goed te horen in de vurige muziek. De muziek van Carmen is gemaakt door Georges Bizet, een Fransman, maar hij maakte de muziek zo Spaans als hij kon, met veel geklepper van castagnetten en vurige melodieën waarop je de flamenco kunt dansen.

Dat dansen zul je thuis zelf moeten doen, maar je kunt aanstaande zondag nog inspiratie opdoen bij de echte voorstelling. Dan speelt Frank Groothof Carmen om 12.45 uur eenmalig in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Kaarten zijn gratis (exclusief entree van het museum), reserveren bij de museumkassa via 070-3339666.

    • Thomas de Veen