Bonden waarschuwen voor dubbel effect forenzentaks

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer door de Kunduz-coalitie raakt forenzen twee keer in de portemonnee. Niet alleen de reiskosten worden nu belast, ook de toeslagen gaan omlaag. Daarvoor waarschuwen de vakbonden vandaag.

Het dubbele effect ontstaat doordat de reiskostenvergoeding wordt opgeteld bij het inkomen. Hierdoor daalt de hoogte van de huur-, zorg-, en kinderopvangtoeslag. Het effect op de koopkracht kan oplopen tot een verlaging van het netto-inkomen tot duizend euro, zo stellen FNV, CNV en MHP vanochtend uit aan het AD.

Volgens gegevens van de Belastingdienst maken volgens de krant ongeveer vijf miljoen mensen gebruik van toeslagen en worden maandelijks acht miljoen toeslagen toegekend. Ook mensen die gebruik maken van andere inkomensafhankelijke regelingen zoals gehandicapten ervaren financiële tegenslagen als de de vergoeding voor reiskosten bij het inkomen wordt opgeteld.

Bonden: partijen hebben hierover niet goed nagedacht

Volgens de vakcentrales kan het fors verlagen van de toeslagen ‘helemaal niet de bedoeling zijn’. “Het lijkt erop dat de Kunduz-partijen hier niet over hebben nagedacht”, schrijven de bonden. Zij vrezen dat werken nog minder aantrekkelijk wordt, omdat reizen naar werk ver van de woonplaats te duur wordt en verhuizen op de huidige woonmarkt geen optie is.

De belasting op het woon-werkverkeer is een van de meest omstreden maatregelen geworden in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Alleen die laatste partij lijkt van plan de maatregel op te nemen in het verkiezingsprogramma voor 12 september. De bonden roepen de politiek op hiervoor zo snel mogelijk helderheid te geven, ‘nog vóór de verkiezingen’.

Het plan uit het Lenteakkoord om de reiskostenvergoeding te belasten wordt pas in september voorgelegd aan de Tweede Kamer.