beeldende kunst

Lust aan de kust

Vanaf 9 juni is in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling ZEEROTICA, liefde en lust aan de kust te zien. Zeemeerminnen, zinnenprikkelende zeevruchten en het intieme leven van ruig getatoeëerde zeebonken zijn enkele van de thema’s tijdens de tentoonstelling. Schilderijen, kunstobjecten, foto’s en een peepshow brengen een levenslustig verhaal over zee, passie, en lust aan de kust.

9 juni 2012 t/m 14 april 2013. www.muzeeum.nl

Ron Galella

Deze zomer presenteert Foam een grote tentoonstelling van Ron Galella, de pionier van de paparazzifotografie. In de tentoonstelling zijn foto’s te zien van sterren als Mick Jagger, Jackie Onassis, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Andy Warhol, Sean Penn, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Penélope Cruz en vele anderen. De foto’s verschenen in bladen als Life, Time, Rolling Stone en Vogue.

8 juni t/m 22 aug, Foam, www.foam.org

Chino Otsuka

Het onderzoek naar haar culturele identiteit loopt als een rode draad door het oeuvre van Chino Otsuka, geboren in Tokio en op tienjarige leeftijd verhuisd naar Engeland. Aan de hand van zelfportretten verbeeldt zij haar Japanse origine en de blijvende invloed van deze cultuur vanuit haar westerse wortels. Haar werk draait letterlijk om de kunst van het herinneren. In een tentoonstelling in Huis Marseille wordt tien jaar werk voor het eerst bijeengebracht. Daarnaast wordt er speciaal voor deze expositie nieuw werk gemaakt op basis van Chino Otsuka’s onderzoek naar de sporen die Japanners in de 19de eeuw in de Nederlandse geschiedenis achterlieten.

9 juni t/m 2 sept, Huis Marseille, www.huismarseille.nl

Arne Quinze

De Kunsthal Rotterdam presenteert My Secret Garden, de eerste tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Arne Quinze in Nederland. De internationaal werkende Quinze maakt grootschalige publieke installaties en sculpturen. Zijn werken zijn vaak opgebouwd uit verschillende houtsoorten. My Secret Garden is zijn eerste binnenproject op grote schaal. Speciaal voor deze installatie introduceert Quinze licht- en geluidscomposities gemaakt door het duo Danny Mommens en Els Pynnoo.

T/m 2 sept, Kunsthal Rotterdam. www.kunsthal.nl

De jaren twintig

Een deel van de collectie van het Van Abbemuseum staat centraal in de tentoonstelling Deze sokken niet wit, samengesteld door het kunstenaarsduo Bik Van der Pol. De focus ligt op collectiewerken uit de zogenaamde ‘roaring twenties’; een periode van grote innovatie, maar ook van toenemende culturele conflicten en economische crisis. Met werken van onder anderen Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan, Pablo Picasso en Andy Warhol. 9 juni t/m 11 nov, Van Abbemuseum. www.vanabbemuseum.nl