Ban Ki-moon: VN-waarnemers beschoten in Syrië

Ban Ki-moon voor aanvang van de Algemene Vergadering van de VN vandaag. Foto AFP / Timothy A. Clary

VN-waarnemers die probeerden om Al-Qubayr te bereiken, het Syrische dorpje waar gisteren een nieuwe massaslachting plaatsvond, zijn beschoten. Dat zei VN-chef Ban Ki-moon vandaag.

De ongewapende waarnemers kregen aanvankelijk geen toegang tot het dorp, dat in het centrum van de provincie Hama ligt. Toen ze toch probeerden er te komen, werden ze met kleine wapens beschoten. Volgens de VN zijn er geen gewonden gevallen. Morgen proberen de waarnemers opnieuw om in Al-Qubayr te geraken.

http://nos.nl/video/381402-vnwaarnemers-beschoten-in-syrie.html

Hij deed zijn uitspraken voor aanvang van een Algemene Vergadering van de VN waar de Syrische situatie besproken zal worden. Ban liet verder weten dat de nieuwe slachting, waarbij naar verluidt vanaf gisterochtend zeker 86 mensen gedood zijn, “schokkend en ziekmakend” is. Het is “onbeschrijflijk barbaars”, zei hij. President Assad heeft volgens hem “alle legitimiteit verloren”.

Assad ontkent betrokkenheid bij bloedbad

De slachting zou zijn uitgevoerd door aan Assad gelieerde milities, de zogenaamde ‘shabiba’, ondersteund door het Syrische leger. Een activist uit Hama zei tegen Al Jazeera dat milities huizen van mensen in de brand hebben gestoken en anderen met messen hebben gedood. Tanks zouden het stadje sinds gistermiddag hebben bestookt. Vrouwen en kinderen zouden onder de doden zijn. De activist stelt dat het Syrische regime in Al-Qubayr een “atmosfeer van terreur en intimidatie” probeert te creëren.

De Syrische staatstelevisie ontkende vanochtend dat het regime betrokken is geweest bij het dodelijke geweld in Al-Qubayr. Berichtgeving in internationale media over het bloedbad werden door het regime als “totaal onwaar” omschreven. Een “terroristische groep” zou verantwoordelijk zijn geweest voor de “laffe misdaad” in Al-Qubayr. Volgens de staatstelevisie zouden er overigens maar negen mensen zijn omgekomen.

Felle kritiek van VS en Groot-Brittannië, standpunt Rusland lijkt te verschuiven

Uiteraard werd het bloedbad vandaag in felle bewoordingen veroordeeld door de internationale gemeenschap. Hillary Clinton riep Assad op om af te treden en het land te verlaten. David Cameron liet namens Groot-Brittannië weten dat dit het failliet van het Syrische gezag betekent en dat het nu echt tijd is voor gezamenlijke internationale actie. Tot nu toe blokkeerden China en Rusland verregaande veroordelingen van Syrië door de VN-Veiligheidsraad.

Rusland leek vanmiddag een kleine stap te nemen in het distantiëren van het Syrische regime. Een Russische diplomaat liet tegenover Reuters weten dat het een vredesplan zou ondersteunen gebaseerd op dat van de Jemenitische machtsoverdracht, mits het Syrische volk achter die beslissing staat. De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, stapte begin dit jaar op in ruil voor immuniteit.

    • Peter Zantingh