Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ballast Nedam verdacht van fraude in het buitenland

Het bedrijfslogo wappert op een vlag bij het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Openbaar Ministerie en de fiscale opsporingsdienst, Fiod, verdenken het beursgenoteerde bouwbedrijf Ballast Nedam van het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten. Het bedrijf geldt als verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar dergelijke betalingen in de periode 1996-2004.

In een verklaring zegt Ballast Nedam, de zaak in januari 2011 zelf onder de aandacht van justitie te hebben gebracht. Inhoudelijk worden er verder geen mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek gedaan. Direct betrokkenen bevestigen dat het om het betalen van steekpenningen gaat. Over de omvang ervan is niets bekend.

Ballast Nedam deed zelf al onderzoek naar ‘buitenlandse entiteit’

Vorig jaar januari bracht Ballast Nedam naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar de administratie van een ‘buitenlandse entiteit’ van de onderneming, na vragen daarover van de belastingdienst. Die buitenlandse vestiging zou inmiddels zijn opgeheven.

Ballast Nedam droeg vorig jaar de bevindingen van onderzoek over aan het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek. De onderneming zei toen nog te overwegen om aangifte te doen. Inmiddels, zo bevestigt een woordvoerder van Ballast Nedam, is de onderneming zelf aangemerkt als verdachte in het strafrechtelijk onderzoek. Ze wilde niet aangeven of ook individuele functionarissen als verdachte beschouwd worden.

Onduidelijk of er sprake is van omkoping ambtenaren

Sinds 2001 kunnen Nederlandse bedrijven of personen die zich in het buitenland schuldig maken aan omkoping, vervolgd worden. Daarbij moet wel sprake zijn van omkoping van ambtenaren. Het is onduidelijk of daar in deze zaak sprake van is.

Overigens heeft justitie sinds 2001 sporadisch buitenlandse omkoping onderzocht, ondanks aanwijzingen, onder meer van Transparancy International, dat Nederlandse bedrijven op aanzienlijke schaal betrokken zijn bij omkopingspraktijken in het buitenland. Daarbij zou het volgens TI om miljarden euro’s gaan.