B en W wil toch fietsers toelaten onder Rijks

Het college van B en W van Amsterdam vindt dat de onderdoorgang onder het Rijksmuseum toch open moet blijven voor fietsers. Wethouder Eric Wiebes (VVD; verkeer, vervoer, infrastructuur) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat uit onderzoek blijkt dat het voor fietsers iets veiliger is om onder het museum door te fietsen dan er omheen.

Museumdirecteur Wim Pijbes, die eerder van het stadsdeel Zuid te horen kreeg dat de passage voetgangersgebied wordt, reageert moedeloos. „De verwarring is nu totaal. Er wordt niet goed nagedacht over de toekomstige situatie. Het Rijks zal na de heropening 2 miljoen bezoekers per jaar trekken. In de onderdoorgang komen vier nieuwe ingangen. Voetgangers zullen daar gaan oversteken. Dat leidt onvermijdelijk tot ongelukken. Het gebeurt nu al regelmatig dat er buitenlandse toeristen worden aangereden op fietspaden. Zij zijn niet gewend aan het drukke fietsverkeer in Amsterdam.”

DTV consultants deed onderzoek naar de verkeersveiligheid. Aanvankelijk concludeerde het bureau dat het iets veiliger is als fietsers omfietsen. Het stadsdeel verzocht de gemeente daarop de passage te verklaren tot voetgangersgebied. De Fietsersbond maakte echter bezwaar tegen enkele aannames in het onderzoek. DTV kwam vervolgens tot een nieuwe conclusie: door de passage fietsen is toch iets veiliger dan er omheen.

De gemeenteraad zal de kwestie op 5 juli bespreken. Mocht de raad ervoor kiezen de passage open te houden voor fietsers, dan moeten er wel veiligheidsmaatregelen worden genomen, schrijft Wiebes. Snorfietsen moeten er verboden worden en er moet een „flexibele afscheiding” komen tussen voet- en fietspaden, zodat oversteken onmogelijk wordt. Pijbes zegt: „Doodzonde om de allure van de passage te verpesten. Als er een compromis moet worden gesloten, laten we de onderdoorgang dan ’s avonds, als het museum gesloten is, openhouden voor fietsers.”