Arrestaties in China na dood van activist Li

De Chinese activist Li Wangyang (62) is gisteren dood gevonden in een Chinees ziekenhuis in Shaoyang in de provincie Hunan. Li zat al twintig jaar vast nadat hij een leidende rol had gespeeld in het protest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Juist deze week zetten de Chinese autoriteiten alles op alles om de herdenking van de 23ste verjaardag van deze opstand op internet en elders te voorkomen.

Volgens de Chinese veiligheidsdienst en een woordvoerder van het ziekenhuis waarin hij verbleef, heeft Li zelfmoord gepleegd door zich op te hangen. Maar familieleden hebben gezegd dat zij daar niet in geloven. Zijn zus en zwager, die hem in zijn ziekenhuiskamer levenloos aantroffen, zeiden dat zij zijn lichaam bij het raam zagen hangen, „maar hij had duidelijk zijn twee voeten op de grond. Van het ziekenhuispersoneel mochten we niet naderbij komen.” Het stoffelijk overschot is inmiddels meegenomen door de autoriteiten.

De familie van Li vreest dat hij door marteling om het leven is gekomen. Li’s dood komt een jaar nadat hij van de gevangenis was overgebracht naar het ziekenhuis. Li kwakkelde met zijn gezondheid, mede door in gevangenschap verrichte dwangarbeid. Hij werd in het ziekenhuis behandeld voor diabetes, problemen met het hart en zijn gehoor, en voor zichtsverlies. Volgens zwager heeft Li nooit gezinspeeld op zelfmoord tijdens zijn lange gevangenschap. „Hij hield zich altijd heel sterk.”

Twee familieleden van Li Wangyang zijn vanmorgen gearresteerd door de Chinese autoriteiten. (AFP AP, Reuters)