Annan wil rol Iran bij oplossing Syrië

Een Syrische jongen loopt langs gebouwen die volgens de Syrische oppositie in april tijdens een legeroperatie in Taftanaz bij Idlib werden verwoest.
Een Syrische jongen loopt langs gebouwen die volgens de Syrische oppositie in april tijdens een legeroperatie in Taftanaz bij Idlib werden verwoest. Foto AP

Na berichten over een nieuw bloedbad in Syrië zal internationaal bemiddelaar Kofi Annan vandaag voorstellen dat grote mogendheden, inclusief Rusland en China, en regionale spelers, waaronder Iran, samen een strategie ontwikkelen om een einde te maken aan het conflict.

Dat zeggen diplomaten bij de Verenigde Naties in New York, waar Annan vanavond in de Veiligheidsraad verslag uitbrengt over zijn pogingen een oplossing te vinden voor Syrië.

In de zogeheten groep ‘Vrienden van Syrië’, die gisteren onaangekondigd in Istanbul bijeenkwam, zijn Assads huidige bondgenoten Rusland, China en Iran niet vertegenwoordigd. Rusland en China blokkeren tot dusverre met hun veto in de VN-Veiligheidsraad elke druk op het Syrische bewind. Annans beoogde uitgebreide contactgroep zou volgens diplomaten een „politieke overgang” moeten ontwerpen die leidt tot het aftreden van president Bashar al-Assad en vrije verkiezingen. Het idee lijkt op het plan voor Jemen dat begin dit jaar na maanden zware druk leidde tot de machtsoverdracht van president Saleh aan zijn vicepresident, zei een diplomaat.

Het aanhoudende bloedvergieten in Syrië zet wereldleiders onder druk om met een oplossing te komen. Internationaal groeit de angst dat het conflict ontaardt in een burgeroorlog. Gisteren werden volgens Syrische oppositie- en mensenrechtengroepen zeker 55 mensen gedood, onder wie kinderen, in het dorp Mazraat al-Qabeer in de provincie Hama. Volgens de oppositie zijn leden van een pro-regeringsmilitie en het leger de daders. Het Syrische regime beschuldigde de oppositie, die zich aan deze „afschuwelijke misdaad” zou hebben schuldig gemaakt om „druk uit te oefenen” op Damascus. De VN-waarnemers in Syrië hebben zich nog niet over de moordpartij uitgelaten.

Op de bijeenkomst in Istanbul riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, op tot een „totale overdracht” van de macht in Syrië.

De deelnemers zeiden te hopen dat Rusland betrokken kan worden bij brede internationale inspanningen om Assad weg te krijgen.

Maar het idee om Iran ook te laten meedoen, dat eveneens door de Russische regering is geopperd, stuitte op verzet in het Westen. „In geen geval”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius.

Rusland en China blijven gekant tegen „neo-interventionisme”, zo zei vandaag de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Cheng Guoping in Peking. „Als een regime jou niet zint, kun je nog niet zeggen dat het weg moet”, voerde hij aan als argument.