Afghanistan is overal op Documenta

Performers 'Eva and Adele' walk in front of an art tapestry to the Afghanistan theme 'Of what is, that it is; of what is not, that is it not' (2012) of British based artist Goshka Macuga during the press preview of the dOCUMENTA (13) in Kassel, Germany, Wednesday, June 6, 2012. For 100 days, over 150 artists from 55 countries and other participants from around the world will gather and present their works. The 13th edition of the 'dOCUMENTA' international contemporary arts exhibition, which is held once every five years, will be open to public from June 9 until Sept. 16, 2012. (AP Photo/Jens Meyer)
Performers 'Eva and Adele' walk in front of an art tapestry to the Afghanistan theme 'Of what is, that it is; of what is not, that is it not' (2012) of British based artist Goshka Macuga during the press preview of the dOCUMENTA (13) in Kassel, Germany, Wednesday, June 6, 2012. For 100 days, over 150 artists from 55 countries and other participants from around the world will gather and present their works. The 13th edition of the 'dOCUMENTA' international contemporary arts exhibition, which is held once every five years, will be open to public from June 9 until Sept. 16, 2012. (AP Photo/Jens Meyer) AP

Op de dertiende editie van de Documenta, het grootste kunstevenement ter wereld dat één keer in de vijf jaar plaats vindt, is Afghanistan alom aanwezig. Verschillende kunstenaars reisden ernaartoe om er te werken. Zo fotografeerde de Poolse kunstenaar Goshka Macuga de lokale bevolking van Kabul. Van de foto’s maakte ze een collage en het resultaat liet ze verwerken op een weefgetouw. Dat leverde een panoramisch wandtapijt op, wat Macuga doorsneed. In Kassel laat ze de ene helft zien. De andere helft wordt geëxposeerd in Kabul.

Deze Documenta draait om de relatie tussen mensen en objecten, zei directeur Christov-Bakargiev gisteren bij de perspresentatie. Daarom worden er voorwerpen getoond die je niet direct als kunst zou bestempelen. Ook brokstukken van de door Talibaan vernielde boeddha’s uit Bamiyan liggen uitgestald.

Het godsgeschenk: pagina 19

Fotoserie Documenta: nrc.nl/inbeeld