Afghanistan is overal op Documenta

Wandtapijt van Goshka Macuga, te zien op de mega-expositie Documenta in Kassel. Voor het werk staan performers Eva en Adele, die worden beschouwd als de Geer en Goor van de internationale kunstwereld.
Wandtapijt van Goshka Macuga, te zien op de mega-expositie Documenta in Kassel. Voor het werk staan performers Eva en Adele, die worden beschouwd als de Geer en Goor van de internationale kunstwereld. Foto AP

Op de dertiende editie van de Documenta, het grootste kunstevenement ter wereld dat één keer in de vijf jaar plaats vindt, is Afghanistan alom aanwezig. Verschillende kunstenaars reisden ernaartoe om er te werken. Zo fotografeerde de Poolse kunstenaar Goshka Macuga de lokale bevolking van Kabul. Van de foto’s maakte ze een collage en het resultaat liet ze verwerken op een weefgetouw. Dat leverde een panoramisch wandtapijt op, wat Macuga doorsneed. In Kassel laat ze de ene helft zien. De andere helft wordt geëxposeerd in Kabul.

Deze Documenta draait om de relatie tussen mensen en objecten, zei directeur Christov-Bakargiev gisteren bij de perspresentatie. Daarom worden er voorwerpen getoond die je niet direct als kunst zou bestempelen. Ook brokstukken van de door Talibaan vernielde boeddha’s uit Bamiyan liggen uitgestald.