Aangifte advocaat La S. tegen justitie vanwege lek aan NRC

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

De advocaat van La S., de kroongetuige in het liquidatieproces Passage, doet aangifte tegen justitie wegens het lekken van informatie. Vanochtend meldde nrc.next dat La S. maandag is vrijgelaten.

Dat meldt de NOS. Het is niet de eerste keer dat er informatie lekt over de zaak. In maart kwam ook al naar buiten dat La S. 1,4 miljoen euro zou ontvangen van het OM voor zijn verklaringen in de zaak. Toen deed advocaat Richard Korver ook al aangifte tegen justitie.

Advocaat: La S. in gevaar

Tegenover de NOS laat hij weten dat La S. door het uitlekken van deze informatie in gevaar is. Korver:

“Je mag van justitie verwachten dat ze zorgvuldig omgaan met informatie over een bedreigde kroongetuige. Dat is kennelijk niet het geval. Mijn cliënt loopt gevaar, zeker nu hij vrij is, en mag dus minstens verwachten dat de instantie die voor zijn veiligheid moet zorgen, niet van alles lekt naar de media.”

‘Drie dagen gewacht met nieuws’

NRC-redacteur Marcel Haenen reageert op de aantijging van Korver dat het nieuws La S. in gevaar brengt. Haenen:

“Ik heb maandag advocaat Jan Peter van Schaik gebeld om een reactie te vragen op het nieuws dat zijn cliënt en kroongetuige Peter la S. die dag was vrijgelaten. Hij weigerde op het nieuws in te gaan maar zei wel zich grote zorgen te maken over de veiligheid van zijn cliënt als de NRC maandag dat nieuws zou brengen. Ik heb toen besloten om het nieuws pas donderdagochtend te publiceren. La S. heeft ruim een miljoen euro om zich te beschermen en volgens mij had hij inmiddels voldoende tijd gehad een veilige locatie te vinden”.

La S. heeft al tweederde van celstraf gezeten

Op basis van de verklaringen van La S. heeft het OM zes keer levenslang geëist tegen verdachten wegens het uitvoeren van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Ook La S. was betrokken bij een moord maar hij sloot een deal met het OM. In ruil voor medewerking met Justitie eiste het OM ‘slechts’ acht jaar cel tegen hem. De 47-jarige La S. heeft nu tweederde deel van die straf uitgezeten.

De advocaten van de verdachten in het liquidatieproces zijn ontstemd over de vrijlating van La S.:

    • Hans Klis