Annan wil internationale contactgroep voor crisis Syrië

Caption: In this citizen journalism image provided by Edlib News Network ENN, anti-Syrian regime citizens look at a Syrian tank that was damaged during clashes between rebels and Syrian government forces, at the northern town of Ariha , in Idlib province, Syria, Monday, June 4, 2012. European leaders are expected to press the contentious issue of Syria at a European Union-Russian summit Monday in St. Petersburg, but few believe Russian President Vladimir Putin will agree to ramp up pressure on the Syrian government. (AP Photo/Edlib News Network ENN) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO
Caption: In this citizen journalism image provided by Edlib News Network ENN, anti-Syrian regime citizens look at a Syrian tank that was damaged during clashes between rebels and Syrian government forces, at the northern town of Ariha , in Idlib province, Syria, Monday, June 4, 2012. European leaders are expected to press the contentious issue of Syria at a European Union-Russian summit Monday in St. Petersburg, but few believe Russian President Vladimir Putin will agree to ramp up pressure on the Syrian government. (AP Photo/Edlib News Network ENN) THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Anti-regeringsdemonstranten bekijken een opgeblazen Syrische tank in Ariha, 4 juni. Foto AP / Edlib News Network ENN

Kofi Annan stelt vandaag de vorming van een internationale contactgroep voor, met daarin onder andere regionale machten als Iran, om een strategie te bedenken om de crisis in Syrië te bezweren.

Dat meldt persbureau AP op basis van diplomatieke bronnen. VN-gezant en internationale bemiddelaar Annan presenteert vandaag een plan dat zowel geaccepteerd zal moeten worden door de landen die eisen dat president Bashar al-Assad vertrekt zoals de VS, als door de bondgenoten van Syrië Rusland en China. Mogelijk spreken wereldleiders ook over Syrië tijdens de G20 in Mexico later deze maand.

Het nieuwe voorstel van Annan komt een dag nadat een nieuw bloedbad in Syrië is ontdekt. In een klein dorpje buiten Hama zouden zeker 78 mensen vermoord zijn. Een bloedbad in het dorp Houla zorgde de afgelopen twee weken ook al voor wereldwijde opschudding. Ruim honderd mensen kwamen daar om het leven, onder wie 32 kinderen. Minstens een deel daarvan zou door troepen gelieerd aan Assad standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Als een gevolg van het bloedbad in Houla raakte Syrië en het regime van Assad nog verder geïsoleerd. De rebellen van het Vrije Syrische Leger verbraken vanwege Houla zelfs wankele het staakt-het-vuren, waardoor het vredesplan van Annan onder grote druk is komen te staan.