25.000 Krakauers geven Oranje voor de training een staande ovatie

De gratis kaartjes voor de training van het Nederlands werden zelfs op de zwarte markt verkocht. Oranje is populair in Krakau, de komende weken de uitvalsbasis tijdens het EK.

Oranje is populairder in het buitenland dan in Nederland’’, zei aanvoerder Mark van Bommel op enigszins cynische toon toen hij hoorde dat er 25.000 toeschouwers naar de training van het Nederlands elftal zouden komen kijken.

De selectie van bondscoach Bert van Marwijk kreeg gisteravond in het stadion van Wisla Krakau tijdens de warming-up voor de oefensessie een staande ovatie. De spelers van Oranje zwaaiden voorzichtig terug naar de inwoners van de stad die tijdens het EK dient als basiskamp. „Het is heel belangrijk dat je als team een beetje een band opbouwt met de stad waar je tijdens een toernooi verblijft”, zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag, kijkend naar de training van Oranje. „Dat hebben we de afgelopen EK’s en WK’s steeds gedaan.”

De gratis kaartjes voor de enige training die Oranje in Polen voor publiek afwerkt, waren afgelopen zaterdag in een mum van tijd verdwenen. Jacek Ryll, een 47-jarige fan van Oranje, telde op de zwarte markt 50 zloty (11,60 euro) neer voor een kaartje. „Dat had ik er graag voor over. Sinds 1974 ben ik weg van het Nederlands elftal. Ik heb het idee dat mijn verre voorouders uit Nederland komen”, zegt Ryll, die een Oranjeshirt uit Amsterdam draagt met teksten als ’stoned again, drunk again en horny again’.

Ryll volgt het Nederlandse voetbal vooral via de televisie en koestert een foto die hij afgelopen dinsdag van Arjen Robben nam bij de opening van een Orange Cruyff Court als een kleinood.

De inwoners van Krakau waren teleurgesteld, toen een paar jaar geleden bleek dat er geen wedstrijden zouden worden gespeeld in de tweede stad van Polen. Krakau legde het af tegen Warschau, Poznan, Gdansk en Wroclaw. Volgens trainer Robert Maaskant, die vorig jaar bij Wisla Krakau werd ontslagen, was het „een politieke beslissing”.

Dat naast Nederland ook Italië en Engeland hun basiskamp in Krakau hebben opgeslagen, was voor veel inwoners een schrale troost. „Ik heb niets met voetbal maar ik vind het toch heel leuk om het Nederlands elftal te zien”, zegt Aleksandra Zygan. De 20-jarige Poolse kreeg een kaartje en een oranje shirt van haar vader. „Heel speciaal het EK hier te hebben. Je voelt dat het energie losmaakt.’’

De spelers van het Nederlands elftal verblijven sinds maandag in Krakau. De afgelopen dagen ondernam Oranje verschillende activiteiten in stad en omgeving. Zo schonk de selectie een Cruyff Court aan een school in een achterstandswijk. „Dat hebben we twee jaar geleden ook in Zuid-Afrika gedaan”, zegt Gregory van der Wiel. „De jeugd moet overal kunnen voetballen. Het is goed als wij hier iets achterlaten wat daar aan kan bijdragen.”

Het Nederlands elftal bracht gisteren een bezoek aan het Auschwitz Museum, maar deed dat in tegenstelling tot de Italiaanse ploeg in beslotenheid. Van Bommel noemde de excursie naar Auschwitz „in één woord indrukwekkend”. Een paar uur later verwelkomden duizenden Polen in oranje shirts de vicewereldkampioenen in het stadion van Wisla.

„Ik ben jammer genoeg niet in Nederland geboren”, stelt de 48-jarige Marek Proszak. „Ik ben fan van Oranje vanaf het WK 1978 in Argentinië. Ik werd gegrepen door het voetbal van Nederland. Rob Rensenbrink, Ruud Krol en noem ze allemaal maar op. Marco van Basten was later mijn idool. Hij is net als ik in 1964 geboren. Nu is Huntelaar mijn favoriet.”

De sfeer in het stadion verstilde even toen Oranje na het warmlopen een rondo uitvoerde. De fanatieke Wisla-aanhang begon Poolse liedjes te zingen en zorgde alsnog voor een bijzonder ambiance. „Door deze training met publiek voel je wel dat het toernooi nu snel dichterbij komt”, zegt Van Marwijk. „Zo vaak train je niet voor 25.000 mensen. Dat is heel sfeervol. Aan de andere kant was het moeilijk om te communiceren. Het meeste van deze training stond daarom vooraf vast.”

Na afloop van de training moest Van Marwijk met teleurstelling concluderen dat de hamstringblessure van Joris Mathijsen minder snel herstelt dan verwacht. De bondscoach hoopt dat de centrale verdediger klaar is voor de tweede groepswedstrijd volgende week woensdag tegen Duitsland. „Mathijsen doet in principe niet mee tegen Denemarken.” Het uitgelaten Poolse publiek had toen al het stadion verlaten.

Het deed KNVB-voorzitter Michael van Praag goed dat Oranje in Polen populair is. „Ik denk dat wij vroeger met veel zelf opgeleide clubspelers respect in de wereld hebben afgedwongen. Een klein land dat zover komt in het voetbal en aanvallend speelt, daar hebben mensen sympathie voor. Het gevoel bij grote voetballanden als Spanje en Italië is anders. Hun succes is vanzelfsprekender.”

    • Koen Greven