1,4 miljard haken en netten zo groot als vier voetbalvelden vissen de zee leeg

Meer dan veertig soorten vis dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen, blijkt uit recent onderzoek (pdf) van de internationale natuurorganisatie IUCN. De voornaamste oorzaak daarvan is overbevissing. Ocean 2012 maakte er een mooie datavisualisatie van. De cijfers zijn schokkend.

Ombervissen zwemmen in een net bij Mallorca, Spanje.
Ombervissen zwemmen in een net bij Mallorca, Spanje. Foto Reuters / Enrique Calvo

Meer dan veertig soorten vis dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen, blijkt uit recent onderzoek (pdf) van de internationale natuurorganisatie IUCN. De voornaamste oorzaak daarvan is overbevissing. Ocean 2012, een samenwerkingsverband dat de overbevissing in Europa terug wil dringen, maakte er een mooie datavisualisatie van. De cijfers zijn schokkend.

In de trailervisserij gebruiken sommige boten sleepnetten met een opening van maar liefst drieëntwintigduizend vierkante meter. Dat is even groot als vier voetbalvelden, en goed voor meer dan vijfhonderd ton vis. Daarnaast worden in de lange lijn visserij 1,4 miljard haken gebruikt. En: garnaalvissers die met sleepnetten werken, gooien 80 tot 90 procent van hun vangst terug in zee. Dood.

Ending Overfishing from OCEAN2012 on Vimeo.