Websites worstelen met de nieuwe cookiewet

De nieuwe Telecomwet heeft grote gevolgen voor de gebruikerservaring op internet.

Rotterdam. „Wilt u cookies accepteren, klik hier.” Die vraag krijgen de bezoekers van veel Nederlandse websites vanaf nu voorgeschoteld. Gisteren ging de nieuwe Telecomwet van kracht, die vereist dat webbezoekers expliciet toestemming geven (opt-in) dat hun computer getraceerd wordt door bijvoorbeeld advertentienetwerken. Cookies zijn korte tekstbestanden die gebruikt worden om computers te identificeren op de webserver. Ze worden ingezet om wachtwoorden te onthouden, gebruikers te herkennen en bezoek te meten. Met de keuze voor ‘opt-in’ is de Nederlandse wet strenger dan de Europese richtlijn.

De Telecomwet, met de Nederlandse eis voor ‘opt-in’ , wil met name paal en perk stellen aan cookies van derde partijen, zoals advertentienetwerken en dataverzamelaars. Maar de technische realisatie van die ‘opt-in’ is zeer lastig, omdat het de gebruikservaring volledig verstoort. In plaats van een website die zich snel opent en een overzicht biedt van het laatste nieuws wordt de bezoeker van bijvoorbeeld nrc.nl eerst met een aantal pop-up vensters geconfronteerd. Hierin wordt verteld welke cookie er geplaatst wordt en wordt er gevraagd of de bezoeker daarmee akkoord gaat.

Sommige sites nemen radicale maatregelen: Fok.nl weigert bezoekers die cookies weigeren. Het is de vraag of de methode van fok.nl juridisch houdbaar is. NRC