VUmc en Eyeworks verdachten in onderzoek naar programma

Het VUmc en Eyeworks zijn als verdachten aangemerkt in het strafrechtelijk onderzoek naar het omstreden televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood. Het ziekenhuis en het productiebedrijf worden verdacht van schending van het medisch geheim. Eyeworks wordt bovendien verweten heimelijke opnames te hebben gemaakt.

Dat meldt persbureau Novum. Justitie heeft voor het onderzoek nog geen personen als verdachte gehoord of aangemerkt, zo laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam vandaag weten. Het VUmc en Eyeworks zijn als bedrijf verdacht. Het OM gaat nog wel vertegenwoordigers van beide organisaties als getuige horen.

Vorige week zei advocaat Peter Plasman, die gedupeerde patiënten bijstaat, in Nieuwsuur nog dat hoofd van de spoedeisende hulp Jaap Bonjer en bestuursvoorzitter Elmer Mulder door justitie als verdachten worden gezien in de zaak. Het ziekenhuis liet toen al weten verbaasd te zijn over die uitspraken. Ook justitie kon die niet bevestigen.

Tegen het ziekenhuis en het productiebedrijf deden in februari acht mensen aangifte. Ze zouden zonder toestemming voor het RTL-programma zijn gefilmd op de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis. Na de vervroegde uitzending van de eerste aflevering, besloot de zender de rest van de serie te schrappen.

    • Peter Zantingh