Verenigde Staten liquideren ‘theologische pitbull’ van Al-Qaeda

Weer zijn de Amerikanen erin geslaagd een kopstuk van Al-Qaeda te liquideren met een drone. Maar de relatie met Pakistan verslechtert verder.

Het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda, dat de laatste jaren toch al zware klappen te verduren had gekregen, is nu ook zijn nummer twee, Abu Yahya al-Libi, kwijt. Bij een aanval met een ‘drone’, een onbemand Amerikaans vliegtuigje, op een schuilplaats van militante moslims in het Pakistaanse district Noord-Waziristan werd hij maandag gedood. Dit hebben zowel het Witte Huis als Pakistaanse medestanders van Al-Libi bevestigd.

Al-Libi, die bekend stond als intellectueel zwaargewicht binnen Al-Qaeda en veel jonge moslims inspireerde met zijn talrijke vurige videoboodschappen, is volgens de meeste deskundigen moeilijk te vervangen. „Hij was hun theologische pitbull”, aldus Jarret Brachman, een Amerikaanse analist. Ook de vorig jaar gedode Al-Qaeda-leider Osama bin Laden beschouwde Al-Libi als een belangrijke schakel om de boodschap van de organisatie uit te dragen. Dit blijkt uit onlangs vrijgegeven documenten die in Bin Ladens schuilplaats in het Pakistaanse Abbottabad werden aangetroffen.

Na de dood van Bin Laden werd Al-Libi de tweede man in Al-Qaeda achter de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. Al-Libi, afkomstig uit Libië en achter in de veertig, was opgeleid als chemicus en bestudeerde de islam in Mauretanië. Daarna sloot hij zich aan bij de ‘jihad’ in Afghanistan. In 2002 werd hij gearresteerd maar drie jaar later wist hij uit de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan te ontsnappen. Het verhoogde zijn aanzien bij de achterban van Al-Qaeda.

De nieuwe geslaagde drone-aanval komt president Obama goed uit. Hij profileert zich in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen graag als een man die het terrorisme met succes bestrijdt. Vorige week werd bekend dat Obama meestal persoonlijk beslist wie er op de ‘kill list’ voor de drones komen.

Tegelijkertijd zet het de toch al verslechterde betrekkingen met Pakistan verder onder druk. De Amerikanen hebben hun drone-aanvallen weer opgevoerd sinds eind vorige maand duidelijk werd dat Pakistan volhardt in zijn weigering de routes voor Amerikaanse militaire transporten naar Afghanistan te openen. Bovendien was Washington ontstemd over de veroordeling van een Pakistaanse arts die de VS had proberen te helpen bij het opsporen van Bin Laden.

Pakistan ontbood gisteren de Pakistaanse zaakgelastigde in Islamabad op het ministerie van Buitenlandse Zaken om zijn „ernstige bezorgdheid” over de aanhoudende aanvallen met drones te uiten. Het Pakistaanse parlement wil al enige tijd dat de aanvallen op Pakistaanse grondgebied geheel worden gestaakt.