Veel doden bij aanslagen in Kandahar

Bij een drievoudige zelfmoordaanslag in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn vanmorgen ten minste 22 mensen om het leven gekomen. De meesten zijn burgers. Vijftig anderen raakten gewond. „Ik kon niets anders meer zien dan vuur en stof”, zei een ooggetuige. De Talibaan lieten kort daarop weten verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslagen.

Eerst blies een man op een motorfiets zichzelf op bij een parkeerplaats, waar altijd veel vrachtauto’s staan die goederen vervoeren naar een grote naburige vliegbasis van de NAVO. Toen veel mensen waren toegesneld om gewonden te helpen, bliezen ook twee voetgangers zichzelf op en vielen er nog meer slachtoffers. Bij de parkeerplaats zijn veel drukbezochte winkeltjes en stalletjes. Een halve kilometer verderop ligt een Afghaanse legerbasis.

De gelijknamige provincie Kandahar geldt vanouds als een bolwerk van de Talibaan. De gouverneur van Kandahar verklaarde dat het opnieuw illustreert hoe de Talibaan „zich totaal niet bekommeren om de levens van onschuldige burgers”.

Elders, in de oostelijke provincie Logar, werden bij een bombardement door de NAVO vijftien Afghaanse burgers gedood. Onder de slachtoffers waren vrouwen en kinderen. (AP, AFP)