Van Marwijk denkt eraan Mathijsen te vervangen

Joris Mathijsen tijdens de training van gisteren. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Als Mathijsen niet snel genoeg herstelt van zijn blessure, opgelopen in de oefenwedstrijd tegen Bulgarije, wil Van Marwijk een vervanger oproepen voor het EK. Dat zei de bondscoach op de persconferentie na de open training van vanmiddag. Denemarken haalt hij waarschijnlijk sowieso niet.

Twitter avatar OnsOranjeNL OnsOranje Bert van Marwijk beslist voor de wedstrijd tegen Denemarken of hij voor Joris Mathijsen een vervanger oproept. Hij is nu nog onvoldoende fit

Het herstel van de centrale verdediger, die zijn hamstring anderhalve week geleden verrekte in de eerste helft van de oefenpot, verloopt minder voorspoedig dan werd verwacht. Binnen twee dagen wordt duidelijk of Van Marwijk een vervanger oproept. Daarvoor zouden met name spelers van Jong Oranje in aanmerking komen, omdat zij deze week nog een interland speelden en dus fit zijn. Van Marwijk moet dat wel een dag voor de eerste wedstrijd beslissen.

De bondscoach heeft “in principe al een streep gezet” door de mogelijkheid Mathijsen zaterdag tegen Denemarken op te stellen.

“Het herstel gaat minder goed dan verwacht. We hoopten dat hij vandaag mee zou kunnen trainen, maar dat is niet gelukt. Hij heeft meer tijd nodig.”

Tegen Slowakije, de tweede oefeninterland in de aanloop naar het EK, werd Mathijsen vervangen door Bouma. Ron Vlaar startte afgelopen zaterdag tegen Noord-Ierland op die plek. Het ligt dus voor de hand dat een van die twee Mathijsen wanneer nodig zal vervangen als centrale verdediger naast Heitinga.

De selectie van Oranje werkte vandaag in het Reymana-stadion van Krakau een training af voor bijna 25.000 toeschouwers. Mathijsen trainde niet mee met de rest van de groep. De training volgde op het bezoek aan concentratiekamp Auschwitz van vanmorgen.

    • Peter Zantingh