Toch een onderzoek naar omkoping in Nederland

Hoewel minister Schippers eerder zei omkoping een zaak van de sportbonden te vinden, komt er toch een onderzoek naar match fixing.

Rotterdam. Er komt toch een onderzoek naar omkoping in de Nederlandse sportwereld. Een voorstel daartoe van PvdA-Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV. Eerder had minister van Sport Edith Schippers (VVD) nog gezegd omkoping een zaak van de sportbonden te vinden.

Schippers heeft nu toch met minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) afgesproken dat er een onderzoek komt. Ze doet dat „naar aanleiding van recente ontwikkelingen”. Ze verwijst naar het omkopingsschandaal in Italië. Met het onderzoek wil Schippers „meer duidelijkheid verkrijgen over de aard en omvang van match fixing en „mogelijke oplossingsrichtingen”. Schippers gaat met Opstelten overleggen over de uitvoering van het onderzoek. Ook betrokken partijen uit de sport- en kansspelsector zijn daarbij betrokken.

Van Dekken en Recourt hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in het weekblad Voetbal International. Daarin stond beschreven hoe spelers uit arme landen worden gedwongen mee te werken aan match fixing in buitenlandse voetbalcompetities.

Schippers zei „niet te kunnen uitsluiten” dat dat in Nederland ook gebeurt, maar kende geen voorbeelden. Daarom wees zij het in de Kamervragen voorgestelde onderzoek af. De overheid had volgens haar vooral een rol bij het delen van kennis in internationaal verband. Novum