‘Ten minste 78 mensen gedood in Syrisch dorpje’

In een Syrisch dorpje net buiten Hama zijn vandaag 78 mensen gedood. Dat meldt Reuters op basis van activisten.

Volgens de activisten zijn de 78 mensen vermoord door pro-Assad- en veiligheidstroepen. Er zouden ook kinderen onder de slachtoffers zijn. Sommigen werden doodgestoken, ten minste twaalf anderen werden verbrand. Persbureau AFP heeft het zelfs over honderd doden, ‘onder wie minstens twintig vrouwen en twintig kinderen’.

Het is erg lastig om onafhankelijke berichtgeving uit Syrië te krijgen; vrijwel alle informatie komt van activisten die het regime willen zien vertrekken of van het regime zelf.

Een bloedbad in het dorp Houla zorgde de afgelopen twee weken voor wereldwijde opschudding. Ruim honderd mensen kwamen daar rond het laatste weekend van mei om het leven, onder wie 32 kinderen. Minstens een deel daarvan zou door troepen gelieerd aan Assad standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Als een gevolg daarvan raakte Syrië en het regime van Assad nog verder geïsoleerd en werd de druk op het vooralsnog mislukte vredesplan van Kofi Annan vergroot.