‘Tegenstanders killen, dat vind ik nou mooi’

Jetro Willems maakte vorige week zijn debuut voor Oranje. De kans is groot dat hij zaterdag tegen de Denen in de basis begint. „Ik hou niet van verliezen.”

Jetro Willems, vorige week in actie tegen Bulgarije: „Ik weet dat ik nog fouten maak. Dat moet beter.” Foto Pro Shots

Jetro Willems haalt achteloos een balletje achter zijn standbeen langs op het net geopende Orange Cruyff Court in de Krakause wijk Bronowice. De achttienjarige verdediger beweegt zich bij het Nederlands elftal alsof hij al jaren onderdeel uitmaakt van Oranje. Koeltjes deelt hij handtekeningen uit aan de Poolse schooljeugd, die het door de selectie geschonken voetbalveldje dankbaar aanvaarden. Na een kleine drie kwartier stapt hij met wereldsterren als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie de spelersbus in. ‘Elf Leeuwen. Miljoenen Fans. Samen zijn we sterk!’, staat er op de paarse touringcar.

Alles wijst erop dat Willems zaterdag bij het openingsduel van Oranje tegen Denemarken één van de ‘leeuwen’ is. Twaalf maanden geleden speelde hij nog in de eerste divisie bij Sparta in zijn geboortestad Rotterdam. Hij staat nu op het punt als de jongste EK-deelnemer zijn debuut te maken op een eindtoernooi. „Vorig jaar was ik helemaal niet bezig met het Nederlands elftal. Daar dacht ik echt niet aan. Ik wilde alleen naar een andere club om me verder te ontwikkelen. Dat werd PSV. Ik zit nu bij Oranje. Daar heb ik eigenlijk geen woorden voor.”

Willems werd vorige zomer vlak voor het sluiten van de transfermarkt als veelbelovend talent door PSV overgenomen. De linksbenige speler maakte onderdeel uit van Nederland onder de zeventien jaar dat Europees kampioen werd. Hij was de derde linksback bij PSV, achter international Erik Pieters en Abel Tamata. Toen beide spelers geblesseerd raakten, greep de tiener snel zijn kans. Willems speelde dit seizoen twintig wedstrijden voor PSV en voetbalde als jongste Nederlandse speler ooit in de Europa League (voorheen UEFA Cup). Door een nieuwe blessure van Pieters kwam hij in beeld bij Oranje.

Wilfred Bouma, ploeggenoot bij PSV, herkende meteen de uitzonderlijke talenten van de speler wiens roots op Curaçao liggen. „Ik heb hem bij PSV van dag één meegemaakt”, stelt routinier Bouma. „Je ziet direct wat hij kan. Hij pikte enorm snel dingen op. Dat doen de echte goede voetballers.” John Heitinga beaamt dat: „Willems heeft veel kwaliteiten. Hij is heel snel en heeft een goede inspeelpass.”

Willems manifesteerde zich in de EK-voorbereiding zo snel, dat bondscoach Bert van Marwijk hem als linksback nu beter vindt dan Urby Emanuelson, Vurnon Anita en Alexander Büttner. De verdediger kreeg een basisplaats tegen Bulgarije en Noord-Ierland en lijkt de concurrentiestrijd van Stijn Schaars te winnen. Al liet hij zaterdag tegen Noord-Ierland soms zijn man lopen. Willems, gisteren in Krakau: „Ik maak nog fouten, dat moet beter.” Hij was altijd verdediger. „Ik vind het killen van een tegenstander mooi. Ik hou niet van verliezen en als verdediger kan je dat voorkomen.”

Rechtsback Gregory van der Wiel kijkt vol bewondering naar Willems. „Willems heeft veel bewegingen van de straat”, zegt de Ajax-verdediger. „Hij is erg relaxed, niet snel onder de indruk. Ik kwam een paar jaar geleden een beetje op dezelfde manier binnen bij het Nederlands elftal. Achteraf zal hij beseffen wat hij allemaal heeft doorgemaakt.”

Willems leeft bij Oranje van dag tot dag. „Ik laat alles op me afkomen. Ik zie wel of ik speel. We hebben een goede bondscoach die weet wat wat hij doet”, zegt hij koeltjes. Ook het bezoek vandaag aan het vernietigingskamp Auschwitz zal hem naar eigen zeggen niet uit balans brengen. „Ik ben een nuchtere jongen. Wij beleven dit soort dingen als een hecht team. Toen die jongens twee jaar geleden de WK-finale speelden, keek ik naar ze in een jongerencafé in Rotterdam. Nu ben ik één van hen.”

    • Koen Greven