Spanje vraagt Europa om hulp bij redding banken

Een Europese redding voor de Spaanse bankensector komt dichterbij, nu Spanje openlijk heeft gezegd internationale noodleningen te willen. Minister Montoro van Financiën zei gisteren dat „de markten de deur voor Spanje gesloten houden” en „dat Europa de sleutel mede in handen heeft”.

De krant Süddeutsche Zeitung meldde vandaag dat het tijdelijke noodfonds EFSF met Spanje onderhandelt over een lening. Het land zinspeelt al weken op een herkapitalisatie van zijn wankele banken door Europa. Maar de centrum-rechtse regering verzet zich tegen een redding waarbij ze, zoals Griekenland, Portugal of Ierland, onder curatele komt. Duitsland wil echter voorwaarden kunnen stellen, ook aan noodleningen die naar banken gaan.

Montoro hield vol dat van een volledige ‘bailout’ geen sprake is, omdat het land daarvoor te groot is. „Spanje kan de facto niet gered worden. De ‘mannen in het zwart’ zullen niet komen.” Daarmee verwees hij naar gezanten die de ‘trojka’ van Europese Commissie, ECB en IMF normaal naar probleemlanden stuurt.

Duitsland blijft tegen een redding zonder voorwaarden. „Ze zijn te trots, dit is fatale arrogantie”, stelde een anonieme regeringsfunctionarissen tegen persbureau Reuters. Ook bankexperts in Brussel zeggen dat Spanje te lang heeft gewacht met het ‘schoonvegen’ van spaarbanken. Eurocommissaris Barnier (Interne Markt) presenteerde vandaag een voorstel voor een Europees resolutiesysteem, om een bankfaillissementen netjes af te wikkelen of te voorkomen. Een weerbarstige nationale toezichthouder kan door collega´s tot actie worden gedwongen.

Ondanks de discussie over noodleningen voor Spanje lijkt een compromis in de maak. In ruil voor de EFSF-injectie zou Madrid alleen Europese bemoeienis met de hervorming van de bankensector hoeven accepteren.

Europees toezicht: pagina 22

Spaanse banken: pagina 24-25