Snelle karaktermoord op lijsttrekker Henk Krol

None

Wat is de overeenkomst tussen André Rieu, Europarlementariër Ermin Bozkurt (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) en ex-politicus Rita Verdonk? Dat ze in één adem werden genoemd door Henk Krol als mensen die hem gisteren feliciteerden met zijn aanstaande benoeming tot lijsttrekker van ouderenpartij 50PLUS.

Die Krol geniet dus brede steun, door de partijen heen, wilde hij maar zeggen in EenVandaag (TROS). Kennelijk moest er enige twijfel worden weggenomen. En die werd inderdaad gezaaid door dezelfde reportage, met een felheid en snelheid die we in de Nederlandse politiek nog niet vaak zijn tegengekomen.

Twee van de karaktermoordenaars werden aangekondigd als vooraanstaande vertegenwoordigers van de Nederlandse homowereld. Bram Heerink, oprichter van de website Gay.nl, vond weliswaar dat Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant zeker „zijn punten mag krijgen”, maar het zou ook gaan om „een onbetrouwbare man die anderen het succes niet gunt, en in zijn schaduw zal alles sterven”.

In de andere oud-medestrijder herkennen we niemand minder dan oud-VVD’er en „politiek strateeg” Ed Sinke, die Krol „een rancuneuze zakenman” noemt. Ed Sinke? Jawel, de boezemvriend en campagneleider van Rita Verdonk, die haar beschuldigde van karaktermoord, toen ze zei dat hij er met de kas vandoor was. Hun kleine, later gedeeltelijk bijgelegde onderlinge misverstanden vormden destijds de doodsteek voor Trots op Nederland.

Sinke meent dat Krol gepasseerd was voor het bestuur van de Gay Games en toen met modder is gaan gooien. Ter verdediging daagt Krol zijn beschuldigers uit om een sollicitatiebrief voor de Gay Games over te leggen: „Die zullen ze niet kunnen vinden!”

Getuige à charge nummer drie is emeritus hoogleraar Kees de Lange, die net uit 50PLUS is gestapt wegens de vermeende machtswellust van Krol en oprichter Jan Nagel. Maar De Lange behield zijn zetel in de Eerste Kamer voor de Onafhankelijk Senaatsfractie (OSF), op onnavolgbare wijze verkregen als satelliet van 50PLUS.

Krol wil best toegeven dat hij vroeger mogelijk een ijdeltuit was. „Maar als je zoals ik tien jaar geleden tegen kanker aan bent gelopen, dan heb je zo’n podium niet meer nodig.”

Voor de media in komkommertijd valt er nog een hoop eer te behalen aan dit festival van loze argumenten, geknakte reputaties en dubieuze voorvechters van politieke integriteit. Jan Nagel meent dat zijn partij kans maakt op zeven zetels bij de komende Kamerverkiezingen.

Zelfs als Krol zijn naam volledig zou weten te zuiveren, lijkt die kans niet zo groot meer.

    • Hans Beerekamp