Sciencefictonschrijver Ray Bradbury (91) overleden

Ray Bradbury op een ongedateerde foto (Foto Reuters)

De Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury, bekend van onder andere The Martian Chronicles, is gisteren op 91-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. Dit meldt Reuters.

Bradbury schreef meer dan 500 werken, waarvan Fahrenheit 451, een roman uit 1953 over boekcensuur in een toekomstige samenleving, misschien wel de bekendste is. De titel verwijst naar het aantal graden waarop papier ontvlamt. De setting van de roman is een totalitaire staat waarin zogenaamde ‘firemen’ (brandweerlieden) ongewenste boeken verbranden.

Een van de stellingen van Bradbury luidde dat hij als schrijver de toekomst niet wilde voorspellen, maar hem wel voorkomen. Tegen de New York Times zei Bradbury ooit dat sciencefiction er is “om in te dromen”. “Of het nu gaat over het koloniseren van de ruimte, het herbouwen van steden of het oplossen van welk probleem dan ook: we moeten ons de toekomst voor de geest halen. Inclusief alle technologie die daarvoor nodig is.”

De schrijver zei daarnaast dat je bij het schrijven van sciencefiction “net doet alsof je over de toekomst schrijft, terwijl je op dat moment eigenlijk de huidige tijd en het verleden aan het aanvallen bent”.

Bradbury was overigens een groot tegenstander van internet. Hij noemde het “oplichterij die ons door computerbedrijven door de strot wordt geduwd”.

Bradbury was een autodidact, die zichzelf het schrijven leerde door veel literatuur te lezen. In 1950 verscheen The Martian Chronicles, een boek over een groep mensen die de aarde ontvlucht. Positieve recensies zorgden voor een droomstart van de jonge schrijver.

Ander bekend werk van Bradbury is Dandelion Wine, I Sing the Body Electric en From the Dust Returned.

Francois Truffaut maakte in 1966 een filmversie van Fahrenheit 451.

In 2004 bekroonde de toenmalige president van de VS, George Bush jr, Bradbury met een National Medal of Arts.