Science fiction-legende Ray Bradbury overleden

Foto AP

De Amerikaanse auteur Ray Bradbury, bekend van zijn sciencefictionromans Fahrenheit 451 en The Martian Chronicles, is op 91-jarige leeftijd overleden in Los Angeles.

Volgens persbureau AP zei Bradbury’s dochter dat haar vader dinsdagavond overleed. Het is niet bekend waaraan de auteur overleden is. Ray Bradbury kreeg in 1999 een beroerte, waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte en in een rolstoel terecht kwam. Desondanks ging hij onverminderd door met het schrijven van nieuwe romans, toneelstukken en screenplays. Hij bracht ook een poëziebundel uit.

Wat maakte Ray Bradbury’s boeken zo bijzonder?

Bradbury brak door in 1950 met The Martian Chronicles, een satire van een reeks met elkaar verweven verhalen over kapitalisme, racisme en spanningen tussen supermachten waarin kolonisten van de aarde een idyllische beschaving op Mars vernietigen. Het sciencefictiongenre steunt op het gevoel van verwondering (‘sense of wonder’) en het ‘wat als’-idee. Wat gebeurt er als we in een maatschappij elke vorm van literatuur verbieden? Dat idee verwerkte Bradbury in zijn befaamde opvolger, de dystopie Fahrenheit 451 (1953), waarin boeken verboden zijn.

Bradbury haalde zijn invloeden uit Shakespeare, Yeats, Robert Frost, Alexander Pope, Charles Dickens, George Bernard Shaw en Ernest Hemingway. Zijn werk beïnvloedde weer vele andere schrijvers en filmmakers, onder wie Martin Scorsese. In 1980 werd The Martian Chronicles als televisie-serie verfilmd. Er is ook een boekenprijs voor sciencefictionwerken naar Bradbury vernoemd.

The Los Angeles Times schreef in een interview met Bradbury in 2003 het volgende over de schrijver:

“[...] Een man die door enkelen wordt beschouwd als de grootste science fiction schrijver ooit, omdat hij moraliteit met schijn vermengde en de regels, de hoop en de tekortkomingen van zijn andere werelden liet versmelten met de wereld die we bewonen. We zijn net zo één met Mars als met de andere sterrenstelsels verderop.”

Ray Bradbury liet ook andere genres niet onberoerd: hij schreef ook fantasy-, horror- en detectiveverhalen. Zo schreef hij ook mee aan de filmbewerking van Moby Dick uit 1956.

Geruchten over nieuwe verfilming Fahrenheit 451

De afgelopen jaren deden geruchten de ronde dat Fahrenheit 451 opnieuw verfilmd zou worden, en wel door Frank Darabont, de regisseur van The Shawshank Redemption. Daar zou Tom Hanks dan de hoofdrol van het personage Montag in moeten gaan spelen. Er deden zelfs verhalen de ronde dat de Canadese popster Avril Lavigne de vrouwelijke hoofdrol zou krijgen. Het is onbekend of Darabonts plannen nog doorgaan.

Bekijk hier de trailer van de verfilming van Fahrenheit 451 door François Truffaut uit 1966, waarin Julie Christie en Oskar Werner de hoofdrollen speelden:

In een speciale sciencefictioneditie van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, die deze week uit is gekomen, staat nog een essay van Bradbury.

    • Judith Laanen