Salon strijkt neer in Maastricht

In de lobby van Hotel Beaumont  hangt een mobile, gemaakt van patroondelen; een installatie van het minimalistische modelabel Land. In de etalage van de chique modezaak Kiki Niesten is een film van kunstenaar/choreograaf Martin Butler te zien, de plaatselijke VVV heeft een zaal leeggemaakt voor de feestelijke jurken van Edwin Oudshoorn. Salon, dat exposities maakt

Een outfit van Pauline van Dongen op de zolder van het Centraal Station Een outfit van Pauline van Dongen op de zolder van het Centraal Station

In de lobby van Hotel Beaumont  hangt een mobile, gemaakt van patroondelen; een installatie van het minimalistische modelabel Land. In de etalage van de chique modezaak Kiki Niesten is een film van kunstenaar/choreograaf Martin Butler te zien, de plaatselijke VVV heeft een zaal leeggemaakt voor de feestelijke jurken van Edwin Oudshoorn.

Salon, dat exposities maakt door een hele stad, is na Amsterdam Kaapstad en Oranjestad deze week neergestreken in Maastricht. Op zeventien plekken is werk te zien van Nederlandse modeontwerpers, productvormgevers en kunstenaars. Daar zitten namen bij die al vaker te zien zijn geweest bij Salon, zoals Oudshoorn, Marga Weimans en Antoine Peters , maar ook jonge ontwerpers uit de regio.

De route begint bij het Centraal Station. De zolder daarvan - een ruimte die verder niet is ingericht - is de plek waar het meest te zien is, een kleine tentoonstelling op zich.

Bij de tocht –reken op zeker twee uur wandelen, als je alles goed wilt bekijken – hoort ook een bezoek aan cultuurcentrum Marres, medeorganisator van deze editie. Daar is  het bijzondere borduurwerk van Desiree Hammen te zien.

Salons kenmerkende combinatie van highbrow-mode en een losse manier van presenteren op onverwachte plekken is nog niet uitgewerkt.

Wel zou het wenselijk  zijn als er iets meer verteld  over de deelnemers. Bij sommige werken liggen foldertjes, maar bij de meeste wordt alleen de naam van de ontwerper gemeld. Dat geeft Salon, ongewild ongetwijfeld, iets afstandelijks.

Wat of wie is bijvoorbeeld Noman, die de intrigerende gordijninstallatie op de zolder van het Centraal Station ophing? (Een samenwerkingsverband tussen modeontwerper Selina Parr en productontwerper Lara Tolman, zo blijkt). En wie is Zorah Murad, van wie daar een mooie jurk staat? (Een uit Afghanistan afkomstige jonge Limburgse ontwerpster). Iets meer van achtergrondinformatie ter plekke (of in een app?) zou Salon een stuk toegankelijker maken.

Tot en met 10 juni, op verschillende locaties in Maastricht. Passepartout 5 euro. Komend weekend vindt in Maastricht ook Fashion Clash plaats, waarbij ruim 100 jonge en onbekende modeontwerpers uit twintig landen hun werk showen. salon1.org, fashionclash.nl

    • Milou van Rossum