Rusland wil internationale top Syrië en meer militaire samenwerking met China

De Russische president Poetin had vanochtend in Peking een ontmoeting met de Chinese vicepresident Xi Jinping. Foto AP / Ed Jones

Rusland heeft vandaag opgeroepen tot het houden van een grote internationale conferentie over de crisis in Syrië. Verder zei president Poetin in Peking dat hij de militaire samenwerking tussen Rusland en China wil intensiveren.

Poetin zei na afloop van een ontmoeting met de Chinese vicepresident Xi Jinping dat Rusland en China in de toekomst meer gezamenlijke militaire oefeningen zullen houden in de Gele Zee. Volgens de Russische president zijn de oefeningen bedoeld om de veiligheid in de Azië en de Stille Oceaan te vergroten. In april hielden beide landen al zes dagen lang oefeningen op de Gele Zee, die ten oosten van China ligt.

De aankondiging van de intensivering van de militaire samenwerking tussen Rusland en China komt een paar dagen nadat de Amerikaanse minister van Defensie Panetta zei dat de VS nadrukkelijk militair aanwezig zullen blijven in de Zuid-Chinese Zee. Panetta zei tijdens een bezoek aan Vietnam dat de VS hiermee de maritieme rechten van hun bondgenoten willen helpen beschermen.

Rusland wil topconferentie over vredesplan Annan

Op een top over regionale veiligheid in Peking riep de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanochtend op tot een internationale top over de situatie in Syrië. Lavrov zei dat het belangrijk was dat invloedrijke buurlanden als Turkije en bondgenoten van Syrië als Iran ook bij de conferentie aanwezig zijn, net als westerse landen die goede contacten onderhouden met de Syrische oppositie.

Lavrov hoopt met een internationale top over Syrië het vredesplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan nieuw leven in te blazen. Dat plan is zo goed als mislukt omdat zowel het Syrische regime van president Assad als de gewapende opstandelingen in het land zich niet houden aan het afgesproken staakt-het-vuren.

Vanochtend nog kwamen er berichten over aanhoudende gevechten tussen het Syrische leger en opstandelingen in de kuststad Latakia, die nog in handen is van de rebellen. Ook waren er opnieuw confrontaties tussen militairen en rebellen in voorsteden van Damascus.

    • Pim van den Dool