Rellen uitgebroken in hoofdstad van Oekraïne om nieuwe taalwet

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn gisteren rellen uitgebroken wegens een nieuwe taalwet. Die wet maakt het Russisch in sommige delen van het land tot de officiële taal. Gisteren werd de wet na verhitte debatten in eerste lezing aangenomen. Wanneer de definitieve stemming is, is nog niet duidelijk. Het gebruik van de Russische taal is een van de grootste twistpunten in Oekraïne sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het Oekraïens sprekende westen wil af van de Russische invloed, terwijl het Russisch sprekende oosten juist aansluiting zoekt bij Moskou.

Leden van de pro-westerse oppositiepartijen zijn bang dat de Oekraïense taal verloren gaat als Russisch de officiële tweede taal van het land wordt. Ook denken ze dat de Oekraïense onafhankelijkheid in het geding komt. Dat zou nadelig zijn voor het streven naar hechtere politieke en economische betrekkingen met de Europese Unie. Voorstanders zeggen juist dat de miljoenen Oekraïners die Russisch spreken de taal van hun keuze moeten kunnen gebruiken. Oppositieleden hebben gezegd door te gaan met de protesten tijdens het EK voetbal. AP