Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Protest in Spanje tegen noodlijdende Bankia, maar dan wel met een feestje

"Bankia is een wild beest", staat er op het bord dat de demonstrant (zelf ook verkleed als wild beest) omhoog houdt. De Spaanse bevolking is boos dat Bankia staatssteun krijgt en Spanje naar de afgrond dreigt te sleuren, terwijl het wel burgers uit huis blijft zetten. Foto AP / Emilio Morenatti

Een ludiek protest deze week, van de Spaande protestbeweging M-15. Tussen alle negatieve krantenkoppen en sombere nieuwsuitzendingen besloten zij de problemen op een vrolijkere manier aan te pakken: ze zetten een vestiging van het noodlijdende Bankia op z’n kop.

“Moe en verontwaardigd van alles gingen we naar een vestiging van Bankia, waar we hebben gewacht totdat iemand z’n account zou sluiten,” staat er als beschrijving bij het filmpje. Dat ‘gewacht’ lijkt wel mee te vallen (de vrouw reageert nogal gespeeld verbaasd), wat de indruk wekt dat het in scène is gezet. Maar dat maakt de actie niet minder ludiek, en het protest niet minder gemeend. Zie zelf wat er gebeurt nadat de vrouw haar rekening sluit.

Ontevreden over… eigenlijk alles

De M-15 beweging is een grote Spaanse protestbeweging die gezien kan worden als een voorloper van de mondiale Occupy movement. Internationale media spraken zelfs van een ‘Spaanse Lente’. De activisten noemen zich los indignados, wat ‘de ontevredenen’ betekent. Die naam verwijst naar de titel van het boek van de Franse verzetsheld Stéphane Hessel, die daarin oproept tot verzet tegen de financiële wereld. Maar aan hun naam doen ze sowieso goed recht, zegt NRC correspondent Merijn de Waal:

“De M-15 is vorig jaar opgekomen en protesteert tegen de politiek, tegen de jeugdwerkloosheid, tegen de banken, tegen het kapitalisme… Tegen eigenlijk alles.”

Het armlastige Bankia, dat begin mei door de Spaanse overheid is genationaliseerd, is veelvuldig in het nieuws. Bankia, een fusie van zeven spaarbanken, wankelt en dreigt heel Spanje mee te sleuren in haar val. Onder de hashtag #CierraBankia (= #SluitBankia) wordt geprotesteerd tegen wat veel mensen als onrechtvaardig handelen zien. Merijn de Waal:

“Er is met name ophef omdat Bankia niet transparant is geweest over de echte problemen. En de bank blijft mensen die hun hypotheken niet meer kunnen betalen uit hun huis zetten, terwijl het zelf staatssteun nodig heeft.”