Protest in Rusland tegen beperken van protestrecht

Opposition activists rally against a proposed new bill that would steeply increase fines for illegal protest activity in central Moscow, on June 5, 2012. The poster (L) reads: "Fascists stand for this [bill]!" and depicts (L-R) Hitler, Mussolini and Himmler. The poster (R) reads: "Chekists (an old name of Soviet secret police officers), stand for this [bill]!" and depicts the famous former chiefs of the service, (L-R) Felix Dzerzhinsky, Lavrenty Beria and Vladimir Putin. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV AFP

In het Russische parlement, de Doema, is gisteren een wet aangenomen die het demonstratierecht drastisch beperkt. Verenigd Rusland, de partij van president Poetin had het voorstel ingediend. Bijna de gehele oppositie stemde tegen.

Sergej Mironov, de leider van oppositiepartij Rechtvaardig Rusland, noemde de wet een „klodder spuug in het gezicht van het Russische volk”. Gennadi Goedkov, een ander prominent lid van die partij, zei: „In het verleden heeft het aandraaien van de duimschroeven alleen maar geleid tot bloedvergieten. Dit is de weg naar een burgeroorlog”.

Verenigd Rusland diende de wet in vlak na de grote demonstraties tegen Poetin op 7 mei, toen hij voor de derde keer werd geïnaugureerd als president. Daarna kwam het tot ongeregeldheden buiten de Doema. Zo’n vijftig betogers werden gearresteerd.

De oppositie trachtte de wet uit te stellen door ruim 400 amendementen in te dienen. Die werden gisteren door Verenigd Rusland in een marathonzitting van zes uur één voor één weggestemd. Het Kremlin wil dat de wet nu snel van kracht wordt, in elk geval voor 12 juni. Dan staat een nieuwe actie gepland. Poetin stelt dat „het volk beschermd moet worden tegen radicale acties”.

Onder de wet wordt de ‘verantwoordelijkheid’ van organisatoren van een actie ‘verruimd’. Zij worden bestraft als betogers het verkeer hinderen, als publieke of private eigendommen tijdens een betoging worden beschadigd of er als iemand gewond raakt. Ook als er meer mensen op komen dagen dan waarvoor toestemming is gevraagd, krijgen organisatoren straf. Wie als organisator wordt gezien, is aan de autoriteiten. Het kan degene zijn die toestemming heeft gevraagd voor de actie, of iemand die zich opwerpt als woordvoerder of leider. Boetes worden ruim 150 maal duurder, circa 7.500 euro. Of de straf is 200 uur dwangarbeid.

Een van de meest omstreden onderdelen van de wet is dat organisatoren gestraft kunnen worden voor „publieke bijeenkomsten van burgers, met een publiek karakter, die geen officiële demonstratie zijn”. Daarmee lijkt het Kremlin bijvoorbeeld protestwandelingen te willen verbieden zoals onlangs georganiseerd door schrijver Boris Akoenin. Critici zeggen dat het Kremlin straks zelfs bruiloftvierders bij het gemeentehuis kan arresteren. (AP, AFP)